Obama og Putin barket sammen om Syria i FN

Mens USA avviser helt å samarbeide med «tyrannen» Assad i Syria, mener Russland det vil være en enorm feiltakelse å ikke gjøre det.

Russlands president Vladimir Putin mener verdenssamfunnet må samarbeide med Syrias president Bashar al-Assad for å skape fred i Syria.
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Verdenssamfunnets håp den siste tiden om at samtaler mellom USAs president Barack Obama og Russlands president Vladimir Putin vil kunne føre til en løsning på Syria-krisen, fikk et skudd for baugen da de begge talte til FNs hovedforsamling mandag.

For mens Obama var helt tydelig på at en løsning ikke kan innebære at president Bashar al-Assad blir sittende med makten, var Putin like klar på at Assad er en nøkkel for å klare å bekjempe terroristenes fremmarsj i regionen.

Maktskifte

— Det er en enorm feiltakelse å ikke samarbeide med den syriske regjeringen, sa Russlands president Vladimir Putin fra talerstolen i FNs hovedforsamling mandag.

— Assad er en tyrann som slipper tønnebomber over barn, uttalte Obama i sin tale, og avviste at man må støtte Assad ut fra en logikk om at alternativet er verre.

— Vi kan ikke gå tilbake til situasjonen slik den var før krigen. Vi må huske på hva som førte til denne tragedien: At diktatoren Bashar al-Assad reagerte på fredelige protester med vold og drap, sa Obama.

Den amerikanske presidenten var klar på at han mener et maktskifte i Syria er nødvendig for å få bukt med opprørsgruppen IS.

Putin pekte på at det i dag bare er Bashar al-Assads styrker og kurdiske militser som virkelig kjemper mot IS og andre terrororganisasjoner i landet.

Hitler-koalisjon

Begge presidentene var imidlertid klare på at de ønsker et bredt internasjonalt samarbeid for å bekjempe den ytterliggående grupperingen Den islamske staten (IS) i Syria.

Obama sier USA er åpne for å samarbeide med alle land, inkludert Russland og Iran, for å finne en løsning på den brutale borgerkrigen i landet.

Putin tok til orde for å gå sammen om en bred internasjonal anti-terroristkoalisjon mot IS, der muslimske land spiller nøkkelrollen. Han sammenlignet koalisjonen med den som bekjempet Hitler under 2. verdenskrig.

— Situasjonen i Syria er mer enn farlig. IS søker dominans i den muslimske verden, og de har soldater fra mange land - inkludert fra europeiske land og deriblant Russland. Vi må ikke la disse kriminelle få dra hjem og fortsette sin urett, sa Putin.

Putin og Obama skal også møtes ansikt til ansikt senere mandag for å diskutere Syria-krisen.

Fem land har nøkkelen

Putin brukte også anledningen til å anklage landene som har gått inn militært i Midtøsten og Nord-Afrika for å ha skapt et maktvakuum som la grobunn for terroristenes fremmarsj.

— Jeg kan ikke la være å spørre de som har skapt denne situasjonen - ser dere nå hva dere har gjort? Men jeg vet ikke om jeg får noe svar, sa Putin

Han pekte på at den ytterliggående ekstremistgruppen IS er fylt med irakiske soldater som ble kastet på gaten som følge av den USA-ledede invasjonen i landet, og at kaoset i Libya oppsto etter den FN-ledede operasjonen som styrtet Libyas leder Muammar al-Gaddafi i 2011.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon uttalte i sin tale at fem land sitter med nøkkelen til konflikten i Syria, nemlig USA, Russland, Iran, Tyrkia og Saudi-Arabia.

— Men så lenge én part ikke kan snakke med en annen, kommer vi ingen vei, advarte generalsekretæren.

Publisert: