Russland-forsker: - En ekstremt skummel og farlig situasjon

Tyrkias nedskyting av et russisk jagerfly kan bety en dramatisk omdreining av krigen i Syria, frykter Russland-forsker Julie Wilhelmsen.

  • NTB
Publisert Publisert
BEKYMRET: - Faren er at Russland og NATO nå vil bruke energien sin til å bekjempe hverandre, sier Russland-forsker Julie Wilhelmsen.
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

— Dette er dramatisk. Det er nettopp noe som dette man har vært veldig, veldig redd for, sier Julie Wilhelmsen til NTB.Hun peker på at det lenge har vært frykt for at borgerkrigen i Syria skulle utvikle seg til en stedfortrederkrig mellom Russland og Vesten på grunn av uenighet om president Bashar al-Assads skjebne.

Les også:

Les også

Putin: Som å bli dolket i ryggen

— Denne frykten har ligget der hele høsten, men endret seg dramatisk etter terroren i Paris og nedskytingen av det russiske flyet i Sinai. Etter dette har vi sett begynnelsen på et slags samarbeid for å nedkjempe IS i Syria, sier Wilhelmsen.

— Men en så dramatisk hendelse som at et NATO-medlem skyter ned et russisk kampfly, bringer tilbake spørsmålet om stedfortrederkrig, sier hun og peker på at Syria er en arena med mange og potensielt sterke konfliktlinjer.

— Faren er at Russland og NATO nå vil bruke energien sin til å bekjempe hverandre. Partene har vært i dyp konflikt siden annekteringen av Krim.

Russlands president Vladimir Putin sa tirsdag at han føler seg dolket i ryggen og advarte mot alvorlige konsekvenser.

— Spørsmålet er om de faktisk vil gjøre det, eller om de fortsatt vil prøve å få til en koordinering i Syria. Det som er klart, er at Russland ikke vil greie å bekjempe IS alene, sier Wilhelmsen.

Publisert