— Krisen i Ukraina er en krise i hjertet av Europa og i hjertet av euroatlantisk sikkerhet, sier NATOs talsperson Oana Lungescu etter at Polen ba om hastemøte i forsvarsalliansen tirsdag.

Polen har tatt i bruk NATO-traktatens artikkel 4, som sier at medlemslandene kan be om rådslaging når de føler sikkerheten truet.

Polakkene har foreløpig ikke gjort det klart om de føler seg direkte truet, eller om hovedmålet med tirsdagens møte var å få på plass en klar støtteerklæring fra NATO.

Da de 28 ambassadørene i alliansen tok pause tirsdag, gjorde de det uansett klart at Polen og alle andre medlemsland som føler presset fra Ukraina-krisen, har deres fulle solidaritet.

Står sammen

— Dette er et klart politisk signal om at de allierte står sammen. Når en av dem føler at sikkerhet kan være truet, samler alle seg rundt dem for å se på det sammen som en allianse, sier Lungescu og mener Ukraina-krisen påvirker stabiliteten i hele regionen.

— Dette er fjerde gang NATO holder konsultasjoner etter artikkel 4 i sin 65 år lange historie, så dette er et alvorlig øyeblikk for alliansen, sier hun pressen i Brussel.

Det er kun Tyrkia som tidligere har tatt i bruk artikkel 4 i NATO-traktaten: Først i 2003 i forbindelse med Irak-krigen, og så to ganger i 2012 da konflikten i Syria rykket farlig nær tyrkiske grenser.

Artikkelen er et viktig diplomatisk verktøy i NATO, men innebærer kun konsultasjoner og ingen garanti om videre handling.

Nytt møte

Det blir NATO-møte om Ukraina også onsdag, da med Russland etter at den russiske NATO-ambassadøren takket ja til en invitasjon fra Anders Fogh Rasmussen.

Forsvarsalliansen holdt det første hastemøtet om Ukraina på ambassadørnivå søndag. Da fordømte de 28 landene Russlands militære opptrapping.

— Dette er ikke måten å løse en politisk krise på, understreker Lungescu om russernes handlinger.