— Vi må ramme folks lommebøker i disse sakene, sier Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius før EU samlet sine 28 utenriksministre i Brussel torsdag ettermiddag.

— Tiden er inne for å sende et sterkt signal til Kiev, mener danske Martin Lidegaard.

— Det må komme et internasjonale svar på det som er skjedd, sier britiske William Hague.

Sammen med kollegene fra Polen og Tyskland dro Fabius først til den ukrainske hovedstaden for å møte president Viktor Janukovitsj. Grunnet den troikaens møter var det ventet at møtene i Brussel kunne bli forsinket.

Sammenstøt

Samtidig var det igjen omfattende sammenstøt på Uavhengighetsplassen i Kiev, og det ble meldt at flere demonstranter og en politimann er drept. Sentrum av den ukrainske hovedstaden ligner en slagmark, og Fabius tviler på regimets kompromissvilje.

— Det er veldig mye arbeid å gjøre, men vi er stilt overfor en åpenbar uvilje fra myndighetene, sier Fabius til nyhetsbyrået AFP.

— Situasjonen er svært alvorlig, understreker den svenske utenriksministeren Carl Bildt.

Restriksjoner

EU-sanksjoner krever enstemmighet blant utenriksministrene. Om de blir enige, er det ventet sanksjoner mot dem som er «ansvarlige for volden og overdreven bruk av makt». Det betyr restriksjoner knyttet til mulighetene til å reise i Europa og bruke europeiske banker.

— Jeg tror vi får sanksjoner, sier Danmarks utenriksminister Martin Lidegaard og ønsker å ramme både regime og «ekstremistene som befinner seg i gatene».

Våpen

Ifølge nyhetsbyrået Reuters vil ministrene også diskutere en mulig våpenembargo mot Ukraina, men det var torsdag ettermiddag fortsatt uklart hvor diskusjonene ville føre.

— De siste scenene vi har sett, er helt uakseptable. Alle sider må vende seg bort fra vold. EU må handle på en måte som kan stanse volden, understreker Hague.

EU arbeider trolig sammen med USA for å koordinere mulige straffetiltak. Amerikanerne innførte visumrestriksjoner for 20 ukrainske tjenestemenn onsdag.

Uroen har ulmet i Ukraina helt siden president Viktor Janukovitsj takket nei til en samarbeidsavtale med EU i november. Han vendte seg heller mot et samarbeid med Russland, og det vekket opposisjonens vrede.