• Russland har arbeidet hardt for å skape et påskudd for invasjon, sier den amerikanske utenriksministeren John Kerry.

Kerry sier Russland vil invadere mer av Ukraina. Han uttalte seg i Kiev under besøket der tirsdag.

— Jeg mener det er klart at Russland har arbeidet hardt for å skape et påskudd for å kunne invadere videre, sa Kerry på en pressekonferanse.

Samtidig sa president Barack Obama i USA at president Vladimir Putins krav på Krim «ikke lurer noen».

Kerry varslet også flere tiltak mot Russland om ikke landet trapper ned virksomheten i Ukraina.

— Hvis Russland ikke trapper ned, vil våre partnere ikke ha noe annet valg enn å slutte seg til oss og fortsette å utvide den typen skritt vi allerede er gått til de siste dagene for å isolere Russland politisk, diplomatisk og økonomisk, tilføyde Kerry.

Putin møtte Xi

Kinas president Xi Jinping og Russlands president Vladimir Putin drøftet tirsdag situasjonen i Ukraina, ifølge Kreml.

De to presidentene skal ha uttrykt håp om at «skrittene som er tatt av den russiske ledelsen, vil føre til en reduksjon i spenningen og skape sikkerhet for de russisktalende borgerne som bor på Krim og i de østlige områdene i Ukraina», heter det i en pressemelding fra den russiske presidentens administrasjon.

De to presidentenes synspunkter er nær hverandre, heter det videre.

— Sterk NATO-allianse

Tidligere i ettermiddag gikk Anders Fogh Rasmussen ut og understreket at NATO-allierte står sammen i sterk solidaritet i en svært alvorlig Ukraina-krise.

— Til tross for gjentatte oppfordringer fra verdenssamfunnet fortsetter Russland å krenke ukrainsk suverenitet og territoriale integritet og bryte med sine internasjonale forpliktelser. Denne utviklingen har alvorlig innvirkning på sikkerheten i det euroatlantiske området, sa NATO-sjef Anders Fogh Rasmussen etter et rundt fire timer langt hastemøte i alliansen tirsdag.

Polen ba om møtet med henvisning til NATO-traktatens artikkel 4, som gir medlemslandene rett til rådslagning hvis de føler sikkerheten truet.

NATO fortsetter å følge situasjonen tett og fortsetter vurderingen av konsekvensene av Ukraina-krisen i fellesskap, sier Fogh Rasmussen.

Prinsessen avlyser

På en presskonferanse i dag kunngjorde utenriksminister Børge Brende at helseminister Bent Høie ikke reiser til Paralympics i Sotsji. Brende viser til at Russland så langt ikke har tatt initiativ til å bidra til å oppklare de angivelige bruddene på folkeretten på Krim-halvøya.

— Regjeringen har kommet til en konklusjon om at det ikke er naturlig å la oss representere på regjeringsnivå under Paralympics i Sotsji. Så helseminister Bent Høie vil ikke delta der, sier utenriksministeren.

Tirsdag avlyste også prinsesse Märtha Louise sin planlagte tur til Sotsji.

— Etter råd fra regjeringen er det i dag besluttet at prinsesse Märtha Louise ikke vil representere Norge under Paralympics i Sotsji, opplyser kongehuset.

Også Sveriges kronprinsesse Victoria har avlyst sin planlagte tur til Russland. Så sent som mandag var planen at både prinsesse Märtha Louise og kronprinsesse Victoria skulle til Paralympics. I tillegg blir Storbritannias og USAs offisielle representanter holdt tilbake.