- Innrømmer drap

Mannen som antas å ha drept Carsten Thomassen, er pågrepet og har innrømmet at han deltok i angrepet, ifølge ledelsen ved Kabul Serena Hotel.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over 12 år gammel

Han har allerede vært tilbake på hotellet på åstedsbefaring og vist hvor han løp da han tok seg inn i hotellet og begynte å skyte mot gjester og ansatte, opplyser kommunikasjonsdirektør i Norfund, Kjartan Stigen, til NTB. Norfund er en av hotellets eiere, og Stigen sitter i styret.

Også hotelldirektør Christopher Newbery bekrefter at mannen som er pågrepet, sannsynligvis er identisk med personen som drepte Dagbladets journalist. Han er identifisert av ansatte, og han ble filmet av overvåkingskameraer idet han skjøt vilt rundt seg i hotellets resepsjon.

Tilstanden til den UD-ansatte nordmannen som ble hardt såret i angrepet, ble onsdag betegnet som kritisk, men stabil. Han befinner seg på sykehus i Kabul, og det er uvisst om han kan komme hjem i løpet av uka.

Les også: Slik svarte Afghanistan-eksperten

Omringet Serena Hotel var onsdag omringet av afghanske sikkerhetsstyrker. Reparasjonsarbeidet har begynt, og de 34 gjestene som har valgt å bli på hotellet, får servert mat og drikke.

Det er imidlertid vanskelig å ta seg ut av hotellet, og det vil ikke være i normal drift på flere dager. Ledelsen vurderer også hvilke tiltak som skal settes inn for å gjøre hotellet enda tryggere.

Spørsmålet mange stiller seg er om slike angrep overhodet lar seg hindre av større sikkerhetstiltak.

— Angrepet på Serena viser at det ikke hjelper. Taliban har vist at de med god planlegging kan angripe hva de vil, selv om det er godt bevoktet, sier Inger Guddal, stedlig representant for Redd Barna i Kabul.

Taliban varslet tirsdag at de vil angripe restauranter og andre steder der vestlige statsborgere oppholder seg. Guddal tror imidlertid at livet vil fortsette som før i den afghanske hovedstaden, også for vestlige statsborgere.

— Mange vil velge å ligge lavt en stund, deretter vil de leve som normalt, sier hun til NTB. Den erfarne hjelpearbeideren mener det viktigste er å ikke ha en høy vestlig profil. Selv går hun alltid med lang kjole over buksene og sjal når hun er ute. Hun er ikke blitt mer skremt etter angrepet, og hun har ikke vurdert å dra hjem.

Forsøkte å flykte Afghanistans etterretningssjef Amrullah Saleh har opplyst at tre menn deltok i stormangrepet mot hotellet mandag kveld. To av dem ble drept, mens den tredje skal ha blitt pågrepet 15-20 minutter etter angrepet idet han forsøkte å skjule seg i hotellet.

— Han ble identifisert og pågrepet av våre ansatte, sier hotelldirektør Christopher Newbery til NTB. Han opplyser også at det ble funnet et selvmordsbelte som mannen skal ha tatt av seg.

— Tror du dette er mannen som skjøt den norske journalisten Carsten Thomassen?

— Jeg antar det var han, sier Newbery.

De to andre angriperne skal ha blitt drept før de kom seg inn i hotellet. Minst en av dem ble skutt av vakter ved hotellet, og begge hadde sprengstoff festet til kroppen som eksploderte, ifølge politiet.

Kommunikasjonssjef i UD Anne Lene Dale Sandsten var onsdag fortsatt i Kabul der hun følger opp situasjonen til sin hardt sårede kollega. Hun opplyser at tilstanden hans er blitt noe bedre siden gårsdagen.

— Tilstanden er kritisk, men stabil. Han er noe bedre i dag, og han har vært våken en kort periode. Nå sover han igjen, sier Dale Sandsten, som ikke ønsker å gå i detalj om mannens medisinske tilstand.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Kritiserer innsatsen i Afghanistan

  2. Regjeringen vurderer sikkerheten

  3. - Støre var ikke målet

  4. Krigens penner

OMKOM AV SKADENE: Avdøde Dagbladet-journalist Carsten Thomassen (38) under reportasjeoppdrag i Banda Aceh, Indonesia, i 2005. Foto: YSTAD,SVEINUNG UDDU