Influensasyke sitter fast i utlandet

Nordmenn som befinner seg i utlandet med påvist H1N1-virus eller svineinfluensa, blir nektet hjemreise.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

– Vi har fått flere henvendelser fra folk i utlandet som ikke kommer seg hjem. De blir nektet skyss med fly eller annen kollektivtransport om de har fått påvist svineinfluensa. Andre har spørsmål om avbestilling, sier lege og medisinsk fagdirektør i Europeiske, Sverre Kjølstad.

De siste dagene er det turister på Kypros, i Spania og Sverige som har slitt med å komme seg tilbake til moderlandet. Noen er innlagt på sykehus, mens andre har fått beskjed om å holde hotellsenga.

– Vi regner med en rask økning i antall henvendelser i tiden som kommer, blant annet på grunn av den økte medieoppmerksomheten pandemien har fått, sier Kjølstad.

Han lover at de syke turistene vil få dekket ekstrakostnadene sine og at folk som avbestiller på grunn av sykdom før de reiser, dekkes av avbestillingsforsikringen.

Nye tilfeller i Norge

Torsdag ettermiddag hadde Folkehelseinstituttet registrert ni nye tilfeller av svineinfluensa i Norge, og det totale antallet er dermed oppe i 85.

– Tre personer er fra Tromsø og seks er fra Oslo. Alle de smittede har vært på ferie i utlandet, sier overlege Karin Rønning.

Prøver fra personer som mistenkes å ha fått viruset, analyseres kontinuerlig, og det kan komme flere bekreftede smittetilfeller i løpet av torsdagen.

Bare åtte personer har til nå fått smitten i Norge, og dette etter å ha hatt nærkontakt med andre smittede. Men Rønning tror at også smitte mellom personer i Norge kommer til å øke.

– Ikke alle som kommer hjem med smitte, skjønner at de er syke og kan overføre smitte. Det vil skje i tiden framover, og da får vi fort et antall innenlandssmittede å snakke om, sier Rønning.

Ingen reisenekt

Til tross for at stadig flere nordmenn får svineinfluensa på utenlandstur, har ikke norske myndigheter planer om å fraråde folk å reise.

Men de som er spesielt utsatt for komplikasjoner etter influensasykdom, bør tenke seg godt om før de reiser til områder med dårlig helsetilbud og vedvarende lokal smitte, opplyser helsemyndighetene på sine nettsider for pandemi.

Dette gjelder blant annet gravide, personer under cellegiftbehandling og hjertesyke, som også spesielt anbefales å ta vaksine for både gammel og ny influensa.

– Dette er to forskjellige vaksiner. Folk må selv få velge hva de gjør med helsa si, men de som vet at de er i risikogruppa, anbefales å få satt begge vaksinene, sier Rønning.

De første dosene med godkjent svineinfluensavaksine i Norge vil være klare tidligst i november.

Publisert
BT anbefaler

Ellas liv ble bare tre dager langt. Kristine og Morten Vange mener KK sviktet.

Kristine og Morten Vange mener Kvinneklinikken sviktet da datteren ble født.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Presenterer nye tiltak torsdag

  2. Sykepleier: – Hvis noen sier dugnad, så spyr jeg

  3. Haugen om året det snudde: Følte seg ikke lenger viktig i Brann

  4. Uvær skaper trøbbel på fjellet: – Neste uke ser ganske sørgelig ut

  5. Foreldre skal ha varslet om voldtekts­siktet SFO-ansatt – rektor trer til side

  6. Dette er tiltakene som vurderes