USA frykter Nord-Koreas neste trekk

USA frykter nye provokasjoner fra Kim Jong-un. Et cyberangrep kan bli det neste.

Publisert Publisert

Kim Jong-un under en inspeksjon av militært materiell i forrige uke. Nord-Korea gjennomførte angivelig et cyberangrep for to uker siden og kan komme til å gjøre det igjen. Foto: REUTERS

  • Torbjørn Pedersen
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Vi er bekymret for hva han kan komme til å gjøre. Vi er ikke så bekymret for det han truer med å gjøre, sier en kilde i Obama-administrasjonen til avisenNew York Times.

Amerikanske myndigheter frykter ifølge avisen at regimet i Pyongyang vil kunne komme til å angripe Sør-Korea i det stille, med ubåter eller i form av cyberangrep. Slike angrep er vanskeligere å spore tilbake til Nord-Korea og dermed vanskeligere å gjengjelde.

Truer USA

De siste dagene har den nordkoreanske diktatoren Kim Jong-un truet med å angripe USA med atomvåpen. Han har posert foran et kart med den djerve tittelen «Plan for angrep på det amerikanske fastlandet», og det offisielle nyhetsbyrået har uttalt at "tiden er inne for å ta et oppgjør med de amerikanske imperialistene". Ifølge regimet i Pyongyang hersker det nå enkrigstilstand mellom Nord- og Sør-Korea.

De færreste tar imidlertid truslene om et atomangrep mot USA på alvor.

Les også

- Hvis Nord-Korea gjør alvor av truslene, er det slutten for hele regimet

Les også

Nord-Korea truer USA med rakettangrep

— Vi har ingen indikasjoner på det nåværende tidspunkt på at dette er noe annet en krigshissende retorikk, sier en kilde i det amerikanske forsvarsdepartementet tilCNN.

Selv om Pyongyang-regimet har kjernefysiske våpen, er det ingen ting som tyder på at Nord-Korea har atomstridshoder som er små nok til å bli plassert på nordkoreanske langdistanseraketter.

Stille angrep

Det hersker likevel en økende uro for hva Kim Jong-un kan komme til å finne på nå.

Nord-Korea har allerede demonstrert en evne til å gjennomføre cyberangrep. For to uker siden ble sørkoreanske banker og TV-stasjoner slått ut av det som ifølge New York Times skal ha vært et nordkoreansk cyberangrep.

Les også

Nord-Korea: - Kan angripe amerikanske baser

Les også

USA klargjør raketter

Pyongyang har også gjennomført dødelige provokasjoner, uten å vise flagg. For tre år siden ble et sørkoreansk marinefartøy torpedert og sunket. Nord-Korea har imidlertid aldri tatt på seg skylden for ubåtangrepet, som kostet 46 menneskeliv.

B-2 deltar

Spenningen på den koreanske halvøya har steget igjen de siste ukene. Truslene fra regimet i Pyongyang kommer som et svar på militærøvelsen «Foal Eagle», som USA og Sør-Korea holder sammen årlig. USA har i år satt strategiske stealth-bombefly av typen B-2 inn i øvelsen, som er en av de største øvelsene i verden. Over 40.000 soldater fra USA og Sør-Korea deltar. «Foal Eagle» skal etter planen pågå helt frem til slutten av april.

Flere eksperter mener den unge Kim Jong-uns krigshissing primært er myntet på hans hjemmepublikum.

«Den unge lederen steg raskt i gradene i den nordkoreanske hæren takket være sin avdøde far, men har i liten grad gjort seg fortjent til vervene. Ved å reise seg mot Nord-Koreas fiender kan Kim Jong-un konsolidere sin militære og politiske makt,» skriver forskeren Andrea Berger ved Royal United Services Institute påBBCs nettsider.

— Felles ansvar

Både Russland og Kina har manet "alle parter" til å vise ansvar og tilbakeholdenhet for å unngå at situasjonen på den koreanske halvøya eskalerer ytterligere.

— Vi håper alle relevante parter kan arbeide sammen for å snu den spente situasjonen i regionen, sier en talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet, ifølge CNN. Kina oppgir at partene har «et felles ansvar» for å sikre ro og stabilitet i regionen.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Nord-Korea trapper opp krigsretorikken