Israelske luftstyrker har bombet 160 mål på Gazastripen natt til onsdag.

Israel har kalt inn 40.000 reservister. Det kan bety Israels tredje store militæroffensiv mot Hamas på fem år.

– Siden natt til onsdag har 33 personer blitt drept og rundt 250 skadd som følge av de israelske bombeangrepene. Blant dem er sivile, barn og kvinner, opplyser leder for kirurgisk avdeling ved Shifa-sykehuset i Gaza by, Sobhi Skaik, til NTB.

Han sier situasjonen er vanskelig for sykehuset, som er det største i Gaza, fordi det mangler medisinsk utstyr.

– 90 prosent av de skadde og drepte kommer hit, men vi mangler helt grunnleggende medisinsk utstyr som bedøvelse og hansker, sier legen.

Flere barn drept

I løpet av den andre dagen av Israels militæraksjon, som har fått navnet «Protective Edge», har det blitt gjennomført en rekke luftangrep.

– Fire palestinere ble drept i luftangrep, inkludert to brødre på 12 og 13 år i Shejaiya, mens en fire år gammel gutt og en kvinne ble drept under et luftangrep i Zeitun, opplyser Ashraf al-Qudra i det palestinske helsevesenet til AFP.Like etter midnatt ble flere drept i et angrep mot militslederen Hafez Hamads bolig i byen Beit Hanin. Både han, hans foreldrene, to av hans brødrene og en uidentifisert kvinne skal ha blitt drept, opplyser myndighetene på Gazastripen.

Onsdag morgen ble 30 år gamle Rafiq al-Kafarneh, som satt på en motorsykkel, drept i et israelsk droneangrep i byen Beit Lahiya nord i Gaza onsdag morgen, ifølge AFP.

Vurderer bakkeangrep

– I løpet av de to siste dagene har vi totalt angrepet rundt 430 mål, opplyser general Moti Almoz til en militær radiostasjon onsdag.

De militære målene inkluderte rundt 120 rakettutskytningsramper, ti av Hamas' kontrollsentre, av disse to hjem, og mange tunneler, ifølge generalen.

Israel varslet tirsdag at hæren er klar til å gå inn i Gaza med bakkestyrker.

Norsk Folkehjelp tar sterk avstand fra angrepene i Midtøsten de siste dagene.

— På kanten av stupet

– Hvis ikke Israel opptrer forsiktig og er sitt ansvar bevisst, kan dette undergrave hele regionen. Norge må legge spesielt press på Israel for å hindre at dette skjer, sier generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Liv Tørres.

Med den økte aggresjonen mellom Israel og Palestina står Midtøsten nå på kanten av stupet, advarer Tørres i en pressemelding.

– Dette kan smelle skikkelig hvis ikke Israel, som den sterkeste part, tar ansvar, sier hun.

- Israel er den sterke parten

Norsk Folkehjelp etterlyser klarere signaler fra norske myndigheter om hvem som har den største delen av ansvaret. Israel okkuperer palestinsk land, struper palestinsk økonomi og har mesteparten av ansvaret for at de siste fredsforhandlingene mellom de to partene har havarert, hevder organisasjonen.

– Vi vil understreke Israels ansvar som den sterkeste parten i konflikten. Deres svar på rakettangrepene er fullstendig ute av proporsjoner, og vi frykter at operasjonen vil ramme sivile. Vi forventer at norske myndigheter legger spesielt press på okkupasjonsmakten for å få slutt på denne voldsspiralen, sier Tørres.

Solberg bekymret

Statsminister Erna Solberg sier hun er bekymret for opptrappingen av konflikten i Midtøsten og mener verdenssamfunnet nå må yte press på begge parter.

– Vi vet at situasjonen i Midtøsten er utrolig ustabil for øyeblikket, og det er ikke noe annet vi kan gjøre enn å appellere til lederne på begge sider om å besinne seg, og finne fram til løsninger, sier Solberg.

Ap-leder Jonas Gahr Støre understreker Israels rett til å forsvare seg, men setter spørsmålstegn ved hvorvidt Israels militæraksjon står i forhold til rakettangrepene fra Gazastripen.

Palestinske angrep

– Israel har rett til å forsvare seg, men om handlingen er proporsjonal med svaret må man sette spørsmålstegn ved. Situasjonen ligner opptrappingen til Gaza-krigen i 2009, sier Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre til NTB.

Onsdag gikk flyalarmen i Tel Aviv og i de sentrale delene av Israel etter kraftig rakettbeskyting fra Gazastripen. Siden midnatt er minst 15 raketter sendt mot Israel, og åtte av disse ble skutt ned av det israelske rakettforsvarssystemet Iron Dome, ifølge AFP.

Det israelske forsvaret bekreftet tidligere på dagen overfor Reuters å ha skutt ned to raketter.

Palestinske raketter

Militante palestinere har avfyrt raketter fra Gaza som har landet i sjøen ved Haifa nord i Israel, melder flere israelske medier onsdag.

Haifa ligger 165 kilometer nord for Gazastripen hvor Israel har gjennomført en rekke luftangrep mot militante palestinere fra Hamas-bevegelsen.

Dersom meldingene stemmer, vil dette være den lengste distansen en rakett fra Gaza noensinne har tilbakelagt.

Israelske militærkilder sier Hamas har et titall langdistanseraketter som kan rekke lenger inn i Israel enn noen gang før

Frykter langdistanseraketter

En rakett av typen M-302 ble tirsdag kveld avfyrt fra Gaza traff kystbyen Hadera i Israel, men ingen ble skadd i angrepet, opplyser en militær talsmann.

Kystbyen ligger 96,5 kilometer nord for Gazastripen.

– Vi forstår at det er flere titall flere slike raketter på Gazastripen, som potensielt kan være langdistanseraketter, opplyser den israelske oberstløytnant Peter Lerner.

Reservister innkalt

Den israelske hæren har kalt inn 40.000 reservister, et signal om et mulig israelsk bakkeangrep inn i det Hamas-styrte Gaza. Forrige gang var i 2012, og gangen før det i 2009. Som begge disse gangene, er det uttalte formålet å få slutt på palestinske rakettangrep inn i Israel fra Gazastripen. Noen varig slutt på dette ble det ingen av gangene.

To offensiver, store tap

Derimot var de menneskelige omkostningene enorme - og svært ulikt fordelt. Under den 23 dager lange offensiven "Cast Lead" i desember 2008 og januar 2009 ble 13 drept på israelsk side; tre av dem sivile. På palestinsk side er det strid om dødstallene. Den israelske hæren IDF hevder at 1.166 palestinere mistet livet, mens palestinere

hevder at de mistet 1.417 mennesker. Palestinerne hevder at det store flertall av drepte var sivile, IDF hevder at det var et mindretall.

På arabisk fikk "Cast Lead" navnet "Gaza-massakren". The Guardian fulgte opp anklagene om krigsforbrytelser ved å ha en medarbeider i Gaza i en måned. Han snakket med sivile, helsearbeidere og etterforskere om hva som hadde skjedd. Reportasjen ligger her.

Solberg bekymret

Statsminister Erna Solberg er bekymret for opptrappingen av konflikten i Midtøsten og mener verdenssamfunnet nå må yte press på begge parter.

– Vi vet at situasjonen i Midtøsten er utrolig ustabil for øyeblikket, og det er ikke noe annet vi kan gjøre enn å appellere til lederne på begge sider om å besinne seg, og finne fram til løsninger, sier Solberg.

Ap-leder Jonas Gahr Støre understreker Israels rett til å forsvare seg, men setter spørsmålstegn ved hvorvidt Israels militæraksjon står i forhold til rakettangrepene fra Gazastripen.

– Israel har rett til å forsvare seg, men om handlingen er proporsjonal med svaret må man sette spørsmålstegn ved. Situasjonen ligner opptrappingen til Gaza-krigen i 2009, sier Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre til NTB.

— Krigsdynamikk

I november 2012 kom "Operation Pillar of Defence". Den varte i åtte dager og hadde igjen som formål å få slutt på rakettangrep avfyrt mot Israel fra Gaza og å svekke de militante palestinernes evne til å drive med dette. Tapstallene på palestinsk side var igjen omstridt, men ujevne: Israel mistet to soldater og fire sivile, mens 219 sivile ble skadet. På palestinsk side ble 87 sivile drept, ifølge den israelske menneskerettsorganisasjonen B'tselem. 971 ble skadet, ifølge palestinske kilder.

Midtøsten-forskere er overrasket over hvor raskt konflikten mellom Hamas på Gazastripen og Israel har blitt trappet opp.— Partene er fanget i en krigsdynamikk, mener Marte Heian-Engdal, som er doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Oslo med Midtøsten som spesialfelt.

— Verken Israel eller Hamas har mye å oppnå på en ny storkonflikt, påpeker forskeren.

Heller ikke kommandørkaptein Per Christian Gundersen ved Forsvarets Høgskole tror partene har ønsket at konflikten skal eskalere.

Egen dynamikk

– Slike konflikter har egen dynamikk. Det er typisk Israel å straffe palestinerne kollektivt. De bruker tunge midler, noe som fungerer ganske dårlig. Palestinerne reagerer, så kommer videoer av israelske soldater som banker opp palestinere, og så er man i gang, sier Gundersen til NTB.

Israel har ikke annet å vinne enn å ta ut Hamas-ledere og ødelegge infrastrukturen rundt de palestinske rakettangrepene. Men det kan raskt innebære store sivile tap på palestinsk side, noe som vil slå tilbake på Israel, mener hun.

Raketter mot Tel Aviv

Den israelske hæren satte i gang "Operation Protective Edge" seint mandag kveld. Det skjedde etter en bølge av raketter avfyrt fra Gaza mot mål i Israel. Ifølge Israel National News ble 170 raketter sendt mot Israel i løpet av et døgn. Det israelske luftvåpenet har svart med angrep på 430 mål i Gaza, ifølge forsvaret.

"Hamas er ikke trygg så lenge de fortsetter å true livet til israelske sivile", tvitret den israelske hæren, IDF.

Forskjellen på palestinske og israelske raketter, bomber og droner, er igjen presisjonen og resultatet: Onsdag formiddag var 29 palestinere drept i Gaza, ingen så langt i Israel, ifølge tall fra nyhetsbyrået AFP. Tallene på palestinske døde varierte imidlertid mellom 27 og 32.

Forsvarsminister Moshe Ya'alon sa onsdag at Israels militærkampanje mot Hamas på Gaza vil bli utvidet i de neste dagene. "Den vil ha en høy pris", sa han ifølge Jerusalem Post.

SÅRET: En palestiner som ifølge helsepersonell ble såret i et israelsk luftangrep, ble brakt til et sykehus i Gaza by.
Ahmed Zakot / Reuters / NTB scanpix