Meningsmålingene har i et par år talt sitt tydelige språk om at det ligger an til regjeringsskifte i Sverige etter valget i september. Det betyr at statsminister Fredrik Reinfeldts konservative allianse kan måtte forlate regjeringskontorene etter åtte år ved makten. Almedalsveckan blir derfor viktig for sentrum-høyrepartienes kamp for å snu trenden.

Årets arrangement ser ut til å sprenge alle rekorder. Det er ventet 25.000 besøkende til parken Almedalen i byen Visby på Gotland utenfor østkysten av Sverige, og rundt 1.000 arrangører konkurrerer om oppmerksomheten. Tilstrømmingen av journalister, politikere og lobbyister vil bety 200 millioner kroner i inntekt for det lille øysamfunnet.

Partiene har hver sine dager under politikeruken. Ballet innledes av Socialdemokraternas partileder og statsministerkandidat Stefan Löfven søndag. Deretter går det slag i slag før arrangementet rundes av med Centerpartiet neste søndag.

Almedalsveckan har lange tradisjoner, og i 1968 avbrøt Olof Palme sin ferie for å tale i Visby. Arrangementet opplevde en svikt i interesse etter at nettopp Palme ble drept i 1986, men kom tilbake for fullt igjen på slutten av 1990-tallet.