ISIL har erklært egen islamistisk stat

Opprørsgruppen ISIL, som har tatt over store områder i Irak, har erklært en egen islamistisk stat og bytter navn til Den islamske staten.

Publisert Publisert

OPPRØRERE: To ISIL-opprørere med gruppens flagg i Mosul. Gruppen er beryktet for sin strenge tolkning og håndheving av sharialover. Folk blir blant annet straffet hvis de hører på musikk. Foto: Reuters / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Gruppen utnevner sin egen leder Abu Bakr al-Baghdadi som leder for staten og «alle muslimer, hvor enn de er i verden» i en lydfil publisert på internett, melder nyhetsbyrået AFP.

Opprørsgruppen har de siste ukene tatt over kontrollen i flere byer i Irak, og kontrollerer fra før av områder i Syria. Gruppen har tidligere uttalt at målet med opprøret i Irak er å etablere en muslimsk stat.

ISILs talsmann Abu Mohammad al-Adani hevder selv at opprettelsen av staten er «drømmen i alle muslimers hjerter» og «håpet for alle islamister».

Kalifat

ISIL har erklært at den nye staten er et kalifat – en type muslimsk styresett som ble brukt under Det osmanske riket for nesten 100 år siden.

— Selv om ISIL ofte beskrives som en bevegelse, en gruppe eller en milits, så ser de på seg selv som en stat. Derav navnet, sier midtøstenforsker Kjetil Selvik ved Chr. Michelsens institutt til NTB.

Selvik sier ISIL ikke bryr seg nevneverdig om hva resten av verden måtte mene om den selvutnevnte staten.

— Man trenger jo internasjonal anerkjennelse for å bli en stat. Det har ikke ISIL, og det vil de ikke få med det første. Men denne gruppen ser det slik at den ikke trenger noe grønt lys fra omverdenen for å opprette en egen stat, forklarer han.

Midtøsteneksperten sier opprørerne krever lydighet blant innbyggerne og monopol på maktbruk i de områdene de kontrollerer.

— De har vist seg å ha svært store problemer med å godta andre som ikke vil underlegge seg deres befalinger, sier Selvik.

Kjemper om Tikrit

Samtidig fortsatte kampene om kontrollen i den irakiske byen Tikrit. Søndag sendte irakiske myndigheter inn stridsvogner i et forsøk på å sende opprørerne ut av byen, som ligger 150 kilometer nordvest for Bagdad.

Søndag hevdet irakiske militærkilder overfor irakiske medier at landets styrker har rykket lenger inn i Tikrit, og at mesteparten av byen er «rensket» for opprørere, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

— Sikkerhetsstyrkene klarte i dag å styrke sin kontroll over mesteparten av Tikrit, hevdet en ikke identifisert militærkilde til TV-stasjonen Al-Sumaria.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. - Relativt stabilt i Kurdistan

  2. Khamenei: Kamp i Irak mot barbari

«KALIF»: Opprørerne har utnevnt sin egen leder, Bakr al-Baghdadi, til statsleder. Dette uskarpe bildet, publisert av det irakiske innenriksdepartemetet, er av de ytterst få bildene som eksisterer av lederen, ofte omtalt som «verdens farligste mann» og «den nye Osama bin Laden».