Skotske ledere har tatt til orde for en folkeavstemningen om full selvstendighet i slutten av 2014.

Torsdag dro britenes statsminister David Cameron til Edinburgh for å forsvare det forente kongedømmet, som han tror på «av hele sitt hjerte». Fellesskapet er med på å gjøre Skottland både sterkere, tryggere og rikere, argumenterte han.

— Selvsagt kunne Skottland styrt seg selv. Det kunne England også, men vi gjør det så mye bedre sammen, sa han og lokket med større grad av selvstyre for skottene uten å spesifisere på hvilken måte.

Cameron møtte også Skottlands førsteminister Alex Salmond.

— Når det gjelder selvstendighet, å skille ut Skottland, å forlate Storbritannia, er jeg redd det ikke var store fremskritt, sa Cameron etter møtet til BBC.

Mens Salmond ønsker en folkeavstemning i slutten av 2014, har Cameron tatt til orde for en rask avstemning på grunn av usikkerheten spørsmålet skaper.

— Dette bør være en avstemning for Skottland, laget i Skottland, bygget i Skottland, og han må stole på det skotske parlamentet og ikke prøve å diktere betingelsene fra London, understreker Salmond.

Meningsmålinger viser at mellom 30 og 40 prosent av skottene støtter selvstendighet. Skottland har i dag selvstyre på flere områder, men forsvar, energipolitikk og utenrikssaker styres fortsatt fra London.