— Arbeidet pågår og alle rapporter er blitt sent til Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) i sin helhet, sier Ramin Mehmanparast ifølge det statlige nyhetsbyrået IRNA.

Han kommenterte nyhetsmeldinger om at Iran har omdannet noe av sitt 20 prosent anrikede uran til drivstoff for Teheran forskningsreaktor, ifølge IRNA.

Tid til forhandlinger

Diplomater tilknyttet IAEAs hovedkvarter i Wien i Østerrike sier til Reuters at Iran tilsynelatende har gjenopptatt konverteringsprosessen av små mengder av høygradert uran.

Denne prosessen kan, hvis den utvides, føre til at man får tid til nye forhandlinger mellom USA og Iran om Irans omstridte atomprogram.

Konverteringsprosessen vil nemlig redusere veksten i lagrene av materiale som kan brukes til å lage atomvåpen. Teheran vil i juni nå en «rød linje» som Israel har satt, og som Israel har antydet kan utløse et angrep på Irans atomanlegg.

Håper

Iran håper på en positiv utvikling i samtaler med stormaktene om landets atomprogram i Kasakhstan senere i februar, sier landets utenriksminister Ali Akbar Salehi.

Han uttalte seg i Moskva der han var på besøk tirsdag. Russland er et av de seks landene som skal delta i samtalene med Iran i Almaty i Kasakhstan 26. februar.

De seks landene, Russland, USA, Frankrike, Kina, Storbritannia og Tyskland, ønsker å hindre at Iran skaffer seg atomvåpen. Iran har sagt at landets atomprogram utelukkende har fredelige formål, men ingen av stormaktene er overbevist om det.

— Vi regner med at det vil bli tatt positive og konstruktive skritt for å løse dette problemet på det kommende møtet i slutten av februar, sa Salehi i Moskva.

USAs nye utenriksminister John Kerry sa fredag at stormaktene er klare til å svare dersom Iran kommer til samtalene forberedt på å diskutere «virkelig substans» og ta opp spørsmål om atomprogrammet.

Nord-Korea

Iran reagerte på nyheten om Nord-Koreas prøvesprengning tirsdag med å oppfordre til ødeleggelse av alle atomvåpen, men gjentok samtidig at alle land måtte ha rett til utvikling av atomkraft for fredelige formål.

Iran unnlot å gratulere Nord-Korea. Det gjorde Iran i desember da Nord-Korea skjøt opp en interkontinental ballistisk rakett med en rekkevidde på cirka 10.000 kilometer. (©NTB)