- Gaddafis sønn trolig død

To døde personer som kan være Muammar Gaddafis sønn Khamis og Libyas etterretningssjef Abdalla Senussi, er funnet, melder TV-stasjonen Al Jazeera.

Publisert Publisert

FEIRET: Her feirer opprørere nok en seier i kampen mot den libyske sjefen. Foto: AP

  • NTB
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Khamis og hans militære styrke har de siste dagene kjempet mot opprørsstyrkene i sentrum av Tripoli. Opplysningene er imidlertid ikke bekreftet.

Tidligere på mandagen ble Gaddafis sønn Saadi pågrepet av opprørssoldater, ifølge meldinger fra TV-stasjonen Al Arabiya.

Fra før av er to andre av Gaddafis sønner, Mohammed og Saif, pågrepet og satt i husarrest. Men Mohamed skal ha rømt fra husarresten mandag, ifølge Al Jazeera.

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

Mustafa Abdul Jalil holdt mandag pressekonferanse i Libyas nest største by Benghazi, som har vært hovedsete for opprørsbevegelsen det siste halve året. Opprørslederen, som er Gaddafis tidligere justisminister, sier han håper diktatoren blir pågrepet i live.

Gaddafi er etterlyst av Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC), og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) håper han stilles for ICC. Støre oppfordrer derfor opprørerne og overgangsrådet til å avstå fra hevnaksjoner og gjøre sitt ytterste for å hindre represalier.

Mandag ettermiddag konstaterte utenriksministeren at det går mot slutten for Gaddafis regime.

— Det ser ut til at hans dager ved makten er talte. Han har holdt landet i et jerngrep og for lengst mistet all legitimitet. Så dette er en gledelig utvikling, sa Støre.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon ber de libyske regjeringsstyrkene legge ned våpnene umiddelbart. Han oppfordrer regimet til å trekke seg og åpne vei for en maktoverføring i landet.

Tok statlig TV-kanal

Det brenner for alvor rundt føttene på Gaddafi, og mandag ettermiddag kontrollerte opprørerne 80 prosent av hovedstaden Tripoli, skriver BBC. De fleste antok at Gadaffis 42 år lange regime kun hadde få timer igjen å leve.

— Gaddafi er ferdig. Nå er vi frie! sier opprøreren Abdullah i Tripolis gater.

Den statlige TV-stasjonen Jamahiriyahs gikk i svart, og kort tid etter kunngjorde en talsmann for opprørsbevegelsen at stasjonen var under opprørernes kontroll.

Men opprørerne møtte mandag fortsatt hard motstand fra Gaddafi-lojale styrker rundt det som er igjen av den utbombede residensen hans. Flere personer, blant dem to barn, ble såret i kampene der Gaddafi brukte både stridsvogner og snikskyttere, melder Sky News.

- NATO bidro til suksessen

Intensivert amerikansk etterretning skal ha bidratt sterkt til de libyske opprørernes framgang, skriver den amerikanske storavisen The New York Times

Anonyme kilder i NATO-alliansen mener det særlig er amerikansk overvåking fra lufta som har bidratt til opprørernes suksess. Samtidig skal spesialstyrker fra Frankrike, Storbritannia og andre NATO-land ha blitt utplassert på bakken inne i Libya for å trene og bevæpne opprørsstyrkene.

FN-mandatet som NATO har operert under, gir fullmakt til å beskytte den libyske sivilbefolkningen og gir ikke uttrykkelig myndighet til å styrte Gaddafi-regimet. Målene for NATO er imidlertid blitt langt mer presise, hevder en framtredende NATO-diplomat. Førerløse fly er blitt satt inn for å spore opp, og i enkelte tilfeller angripe, Gaddafi-styrker, hevder den anonyme diplomaten.

Støre mener alliansen har gjort en god jobb og vil ennå ikke si om det har vært noen brudd på mandatet. Dette skal evalueres senere.

Hvor er Gaddafi?

Libyske opprørssoldater har pågrepet Muammar Gaddafis sønn Saadi, sier opprørsbevegelsen til TV-stasjonen Al Arabiya.

To andre av Gaddafis sønner, Saif og Mohammed, sitter allerede i opprørernes fangenskap. Hæren til Gaddafis nest yngste sønn, Khamis, kjemper ifølge Al Arabiya fortsatt med nebb og klør i sentrum av Tripoli.

Hvor Gaddafi selv befant seg var mandag, var ukjent. Det gikk rykter om at han kunne være på vei i eksil. Opprørerne tror Gaddafi enten gjemmer seg i Tripoli, eller at han har klart å rømme til Tsjad eller Algerie.

En talsmann for det amerikanske forsvarsdepartementet sier imidlertid at de er sikre på at Gaddafi fortsatt befinner seg i landet.

En ny plattform

Det nasjonale overgangsrådet NTC har lagt planer for å holde det libyske samfunnet sammen etter Gaddafis fall. Men veien til et nytt og demokratisk Libya vil bli lang og kronglete.

— På sikt blir det ikke så enkelt. Libya har også mange stammekonflikter. De må forhandle med mange stammer og andre grupper, sier Midtøsten-forsker Martin Hvidt ved Syddansk universitet til NTB.

Mandag ettermiddag anerkjente Egypt NTC som Libyas rettmessige regjering. Også Den arabiske liga erklærer full solidaritet med overgangsrådet og opprørsbevegelsen.

Publisert

Sakene flest leser nå