Hercules-flyets svarte boks funnet

Det svenske forsvaret har funnet én av de to svarte boksene til det norske Hercules-flyet som styrtet ved Kebnekaise i mars.

Publisert Publisert

VRAKDELER: Deler av flyvraket ble vist frem under en pressekonferanse i april. Foto: SCANPIX

  • NTB
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Dette er et veldig viktig funn. Taleregistratoren tar opp alt som blir sagt i cockpiten på flyet, og vil gi oss innsikt i den siste forståelsen mannskapet hadde av situasjonen før ulykken, sier brigader Per-Egil Rygg til NTB.

Han leder den norske militære havarikommisjonen som etterforsker ulykken sammen med svenskene.

Det svenske forsvarets jegerbataljon fant lørdag formiddag taleregistratoren til Hercules-flyet, skriver Aftonbladet.

Hercules-flyet «Siv» var på vei fra Evenes til Kiruna da det 15. mars forsvant sporløst i fjellområdet Kebnekaise i Sverige under en militærøvelse. Nesten to døgn senere ble vraket av flyet funnet av letemannskaper. Fem norske offiserer omkom i ulykken.

Konklusjon i høst

Taleregistratoren skal fraktes til et laboratorium i England der det vil bli gjort forsøk på å laste ned informasjonen som ligger lagret i boksen. Havarikommisjonen regner med at den vet mer om innholdet i løpet av september.

— Jeg har ikke sett boksen selv, men den skal være være i god behold. Vi har et mål om å ha rapporten om ulykken klar i løpet av høsten - hvis ikke vi finner noe altfor overraskende i taleregistratoren. Vi har mye informasjon og har dannet oss et godt bilde av det som skjedde, forteller Rygg.

I den norske havarikommisjonens rapport fra mai kom det fram at Hercules-flyet hadde fått beskjed fra flytårnet i Kiruna om å fly lavere enn toppen av Kebnekaise. Men kommisjonen understreket samtidig at de ikke hadde kommet fram til en konklusjon.

Fortsetter letingen

På grunn av de vanskelige forholdene ved havaristedet avsluttet havarikommisjonen søket etter taleregistratoren og ferdskriveren i vår.

Forsvaret har nå folk på plass i Sverige, og snart reiser også rundt 20 soldater fra Telemark bataljon til Kebnekaise for å hjelpe til med å finkjemme området der flyet traff fjellet.

— Det var veldig vanskelig å få undersøkt dette stedet i vinter siden ting da var skjult av snøen. Vi håper nå at ferdskriveren fra flyet - den som sier noe om flyets bevegelser og motorfunksjon - også er i nærheten, sier Rygg.

Bratt terreng

Den siste uken har jegerbataljonen, politiet og den svenske havarikommisjonen lett i området hvor flyet krasjet.

Fjellfører Carl-Johan Olofsson sier til Aftonbladet at boksen ble funnet kun 100 meter fra ulykkesstedet, men i et bratt terreng der det var nødvendig å fire seg ned med tau for å komme fram.

— Jeg så noe oransje som stakk opp av snøen, sier han til Aftonbladet og legger til:

— Det var en ren tilfeldighet at jeg så den stikke opp av snøen. Da jeg gravde den fram så jeg at vi hadde funnet riktig. Det sto «voice recorder» på enheten.

Publisert