— Det ville være bra, og det er absolutt nødvendig for at det skal bli fremgang i samtalene her, sa han torsdag til reportere på NATO-toppmøtet i Wales.

Ukrainas president Petro Porosjenko uttalte tidligere torsdag at han vil gi ordre om våpenhvile fredag dersom det planlagte møtet i kontaktgruppen finner sted.

Våpenhvilen vil i så fall tre i kraft fra klokken 14 lokal tid, opplyser den ukrainske presidenten, som torsdag var gjest ved NATO-toppmøtet i Wales.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov diskuterte torsdag saken med både Steinmeier og Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius.

Fredsprosess

Den såkalte kontaktgruppen, som foruten Ukraina og Russland består av representanter for de prorussiske opprørerne og Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), skal etter planen møtes i Minsk fredag for å lansere en fredsprosess for Øst-Ukraina.

De prorussiske opprørerne i de selverklærte områdene Donetsk og Luhansk la torsdag fram forslag om opprettelsen av en såkalt sikkerhetssone, inndelt i fem områder som hver overvåkes av 40 OSSE-representanter.

Gir håp

Planen skal være svært lik den Russlands president Vladimir Putin la frem onsdag.

Både opprørernes plan og Porosjenkos løfte om en mulig våpenhvile gir håp, mener lederen for menneskerettsrådet i Kreml, Mikhail Fedotov.

— Jeg tror vi allerede ser lyset i enden av tunnelen. En våpenhvileavtale vil åpne veien for videre forhandlinger og politisk dialog, sier han.

Opprørerne vil også tillate en humanitær korridor for nødhjelp til de mange som er på flukt på grunn av konflikten. Men samtidig krever de garantier om at Ukraina vil respektere våpenhvilen.