«Forover!» lød slagordet da Barack Obama inntok podiet i Ohio torsdag. En folkemengde på 1.500 mennesker var møtt opp for å høre på talen, hvor presidenten doserte om sin økonomiske politikk.

— Vi har ikke råd til å risikere fremtiden ved å gjenta fortidens feiltrinn. Ikke nå, når så mye står på spill, sa Obama.

Ifølge ham vil amerikanerne måtte velge én av to veier i presidentvalget. Den ene, hevder han, er en økonomi drevet frem av utdanning og innovasjon. Den andre er Republikanernes vei, med budsjettkutt og skattelette for de rike.

— En sterk økonomi bygges ikke fra toppen og ned, men av en voksende, blomstrende middelklasse, sa Obama i sin tale.

Bush om igjen

Mitt Romney, som er Republikanernes presidentkandidat, er parat til å følge samme økonomiske strategi som tidligere president George W. Bush, hevdet Obama. Og det, fastslo han, er en sikker vei til økonomisk ruin.

— Vi er blitt fortalt at store skattekutt, spesielt for de rikeste amerikanerne, vil gi raskere sysselsettingsvekst. Vi er blitt fortalt at færre reguleringer, spesielt for store finansinstitusjoner og konserner, vil gi velstand til alle. Vi er blitt fortalt at det er OK at vi har satt to kriger på landets kredittkort, for skattekuttene alene vil skape nok vekst til å finansiere dem. Det er hva vi er blitt fortalt, sa Obama.

Men denne økonomiske teorien fungerer ikke i praksis, hevdet han.

— For de rikeste amerikanerne har det fungert nokså godt. Men rikdommen har aldri dryppet ned på middelklassen, sa presidenten.

Tomme ord

Obama fikk imidlertid ikke ha Ohio for seg selv torsdag. Bare kort tid før han gikk på podiet, holdt også Romney tale et annet sted i delstaten, som ligger på vippen i presidentvalget.

Obama fører en «europeisk» økonomisk politikk hvor en sterk stat skal løse problemene, fastslo republikaneren. Han beskyldte samtidig presidenten for å komme med tomme ord.

— Det han sier, og det han gjør, er ikke alltid det samme. Han er en person som vil snakke godt for seg når han beskriver sine økonomiske planer, men glem nå ikke at han har vært president i tre og et halvt år, sa Romney.

Ifølge ham snakker Obamas handlinger for seg selv.

— Hvis du vil se resultatene av hans økonomiske politikk, trenger du bare se deg rundt i Ohio og se deg rundt i landet, sa Romney.

På vei opp

Ohio ble hardt rammet av resesjonen som fulgte i kjølvannet av finanskrisen, men i dag er delstatens økonomi på vei opp igjen takket være utvinning av naturgass, vekst i vareproduksjonen og bioteknologi.

Arbeidsløsheten i Ohio lå på sitt høyeste på 10,6 prosent, men er nå nede igjen i 7,4, noe som er lavere enn det nasjonale snittet på 8,2.

Ifølge Ted Strickland, en av Obamas valgmedarbeidere, vil velgerne erkjenne at de har fått det bedre med Obama som president. På samme måte håper Demokratene at velgere i hele landet skal se at det nå går bedre.

Velgerundersøkelser vitner imidlertid om stor misnøye.

Det er ingen tvil om at Obama ligger tynt an, fastslår historiker Julian Zelizer ved Princeton-universitetet.

— Jeg mener Demokratene har all grunn til å være nervøse.