Arbeidsdagen var så vidt kommet i gang onsdag da en væpnet mann tok seg inn i den canadiske nasjonalforsamlingen og begynte å skyte. Utenfor, på den andre siden av gaten, lå en soldat dødelig såret på bakken.

Men møtevirksomhetene i de politiske fraksjonene og komiteene ble brått avbrutt da lyden av skudd gjallet gjennom korridorene. Folk barrikaderte møterom med stoler og bord eller stengte seg inne på toaletter og i bøttekott.

Statsminister Stephen Harper satt i et møte bare 20 meter fra stedet der gjerningsmannen til slutt ble drept.

Mange timer

Mange politikere tydde til Twitter for å fortelle familien at de var i sikkerhet.

«-Skudd løsnet under et partimøte. Minst 30 skudd. Folkevalgte strømmer ut. Jeg er trygg, sammen med 2 kolleger, men vi er fortsatt i fare», skrev Tony Clement fra det konservative partiet på sin twitterkonto.

«— Statsminister Harper var på møtet, men er nå i trygghet. Antar det ikke er trygt å gå ut ennå», skrev han få minutter senere.

Ti timer senere var fortsatt flere folkevalgte inne i parlamentsbygningen mens politiet samtidig gjennomsøkte store deler av Ottawa sentrum. Den antatte gjerningsmannen var drept inne i nasjonalforsamlingen, men politiet utelukket ikke at det kunne være flere gjerningsmenn der ute.

Først enda noen timer senere ble det konkludert med at gjerningsmannen trolig hadde operert alene.

- Mamma, jeg gjemmer meg

«- Venter fortsatt tålmodig her i Sentralbygningen. Jeg har fryktet at denne dagen ville komme og jeg ber for den falne soldaten», skrev Clement sent onsdag kveld.

Den canadiske journalisten Josh Wingrove tvitret et bilde av opposisjonspolitikeren Lysane Blanchette-Lamothe (30) som holdt tett rundt det lille barnet sitt. Inne i parlamentsbygningen er det nemlig en barnehage for politikernes og ansattes barn.

«- Mamma, jeg er ok, men jeg gjemmer meg», skrev konservative Michelle Rempel på sin twitterkonto kort tid etter at skytedramaet begynte.

Politikeren Sean Casey beskriver i en melding den store gleden av å endelig kunne gå på do etter flere timer innestengt på et lite rom.

«- Endelig har vi fått beskjed om at det er trygt å gå ut. Nå er det dokø.».