Politiet i Washington er et halvt døgn etter skytingen sikker på at Alexis, som selv ble drept av politiet, var alene om blodbadet inne på marinebasen i sentrum av USAs hovedstad mandag morgen.

Politisjef Cathy Lanier sier at de drepte var i alderen 46 til 73 år, og at det er åtte skadde, hvorav tre har skuddskader.

Nerver på høykant

Skytingen skapte kaos i Washington. Gatene var fulle av politibiler og ambulanser, og store deler av byen ble sperret av, inkludert senatsbygningen ikke langt fra skytingen.

Noen timer etter at det hele var over, mens nervene fortsatt var på høykant, gikk alarmen ved Det hvite hus da en mann kastet fyrverkeri mot porten.

Politiet trodde først det var skudd. Mannen ble raskt overmannet.

Klarering og adgangskort

Mange timer etter skytingen var det fortsatt helt uklart hva motivet til Alexis kan ha vært for å skyte på måfå mot uskyldige mennesker i kafeen på basen.

DREPT: Politiet mener Aaron Alexis sto alene bak blodbadet på marinebasen i Washington. Han hadde sikkerhets-klarering, og jobbet med IT-anlegget på basen.
SCANPIX

— Han hadde sikkerhetsklarering, og han hadde et adgangskort, sier Thomas Hoshko, som er direktør for The Experts, firmaet som nylig ansatte Alexis for å jobbe med IT-anlegget til marinebasen.

The Experts har kontrakt med HP Enterprise Service, som er del av det store IT-selskapet Hewlett Packard Company.

Kjent med adferdsproblemer

Hoshko sier til nyhetsbyrået Reuters at Alexis skulle begynne å jobbe på marinebasen i disse dager, men han er ikke sikker på akkurat hvilken dag.

Han sier han ikke var kjent med noen atferdsproblemer med Alexis, og at han hadde jobbet for firmaet i Japan fra september i fjor til januar i år.

— Vi hadde akkurat ansatt ham på nytt. En ny bakgrunnssjekk ble gjort, og han ble klarert gjennom forsvarets sikkerhetstjeneste i juli 2013, sier Hoshko, som tror han har hatt sikkerhetsklarering siden 2007.

Alexis startet sin militære karriere i mai 2007, men han ble dimittert i 2011 etter en serie atferdsproblemer. Han tjenestegjorde ved et av marinens logistikksentre i Fort Worth i Texas, og hadde siden jobbet som sivil for marinen i IT-sektoren, ifølge marineminister Ray Mabus.

Vi hadde akkurat ansatt ham på nytt

Venner av ham sier han var full av motsetninger. Han framsto som stille og rolig, men hadde også problemer med å mestre sitt sinne og var en kjenning av politiet etter flere skyteepisoder.

- Virket aggressiv

Mens han bodde i Fort Worth, var han fast besøkende i et buddhisttempel i Fort Worth og hadde også jobbet på en thairestaurant i byen. Han var så interessert i Østen at han lærte seg thai.

— Utenpå var han en stille person. Men inni tror jeg han var aggressiv. Han likte ikke å være nær folk, slik soldater som har vært i krigen er, sier J. Sirun, assistenten til munkene ved tempelet.

— Han var et sånt menneske som hjelper andre, men minst ett menneske her på senteret holdt seg unna ham fordi han virket så høyspent, sier Sirun videre.

Eieren av thairestauranten der han hadde arbeidet, Nupsit Suthamtewakul, sier han aldri trodde han kunne gjøre noe slikt, selv om han hadde et våpen.

I 2004 ble han pågrepet av politiet i Seattle etter å ha skutt ut hjulene på bilen til noen som hadde irritert ham.

Skjøt ved uhell

Han sa selv han hadde hatt blackout og ikke husket noe fra episoden, og at han led av posttraumatisk stressyndrom etter å ha deltatt i redningsarbeidet etter terroraksjonen i New York i 2001, der han da bodde.

Han ble også arrestert en gang i Fort Worth for å ha avfyrt et våpen innendørs. Kulen gikk gjennom taket og opp i leiligheten over hans etter en langvarig disputt med naboen om bråk.

Men politiet mente det var et uhell og henla saken.