Drapsdømte Varg Vikernes fra Bergen er mistenkt for terrorplanlegging i Frankrike. Antiterrorpolitiet skal ha gått til aksjon blant annet på grunn av trusler han nylig framsatte på bloggen sin.

En talskvinne for påtalemyndigheten i Paris utdyper overfor VG:

— Ytringene hans rettes blant annet mot muslimer og jøder. Det er også på grunn av hans personlighet, og at han mottok Breiviks manifest, sier Agnès Thibault-Lecuivre.

— Jeg har ikke hørt noe om dette. Foreløpig er det uklart hva som er bakgrunnen for pågripelsen, men trolig er det kombinasjonen av blogging og våpenbesittelse, sier Vikernes' norske advokat, John Christian Elden, til BT.

— Det spørs hvilken sak man har, men når man ytrer seg på denne måten må man regne med at overvåkningspolitiet følger med. Men det gjenstår å se hva det resulterer i. Ut fra det jeg har sett på bloggen hans, kan jeg ikke se at hans ytringer er straffbare, sier Elden.

Overvåket i flere år

Varg Vikernes er mistenkt for «kriminell sammensvergelse i forberedelser av terrorhandlinger», opplyser hun. Fransk politi skal ha overvåket den norske høyreekstremisten i flere år. Tirsdag kveld satt nordmannen og kona i avhør hos fransk antiterrorpoliti i Brive-la-Gaillarde.

Ifølge kilder med nær kjennskap til etterforskningen, var det trusler i et blogginnlegg publisert for tre dager siden som til slutt overbeviste politiet om å gå til aksjon tirsdag morgen. Opplysningene fra det franske nyhetsmagasinet Le Nouvel Observateur er foreløpig ikke bekreftet fra offisielt hold.

Innlegget magasinet viser til, er skrevet i en sterkt rasistisk og antisemittisk tone. Der skriver Vikernes blant annet at togulykken i Frankrike sist fredag var et angrep mot europeere og oppfordrer folk til å gjøre motstand.

«Det må stanses. Vi må handle for å få en slutt på dette. Før det er for sent», skriver han blant annet om ulykken som kostet åtte menneskeliv. I den noe ravende teksten skriver han imidlertid også at han ikke vil oppfordre til ulovlige handlinger.

Intet terrormål

Vikernes (40) og den 16 år yngre kona flyttet inn i den leide gården i utkanten av landsbyen Salon-la-Tour i Corrèze for om lag et år siden.

Frankrikes innenriksminister Manuel Valls innrømmer at politiet ikke kjenner til noe konkret mål eller prosjekt, men han viser også til at Vikernes var blant de mange som fikk tilsendt terroristen Anders Behring Breiviks såkalte manifest.

— Denne personen, som tidligere har begått forbrytelser og er drapsdømt i Norge, samt står den nynazistiske bevegelsen nær, kunne trolig ha forberedt en stor terrorhandling, sier Valls om Vikernes.

Vikernes ble pågrepet på gården sammen med sin 24 år gamle franske kone tirsdag morgen. Ordfører Jean-Claude Chauffour sier at naboene hørte skudd da politiet tirsdag morgen skjøt opp porten til eiendommen, ifølge nyhetsbyrået AFP. Selve pågripelsen skal imidlertid ha gått rolig for seg.

Ransaket gård

Politiet fant fem rifler da de ransaket gården. Vikernes' kone er med i en skyteklubb og har dermed lov til å eie inntil fire våpen. Da kona kjøpte våpen i begynnelsen av juli, åpnet antiterrorpolitiet etterforskning av 40-åringen. Agnès Thibault-Lecuivre sier de ikke vet hva de angivelige terrorplanene går ut på.

— Han er satt i varetekt på den nasjonale politistasjonen Brive-la-Gaillarde og kan bli sittende der i maks fire dager etter fransk terrorlov, sier Thibault-Lecuivre til Dagbladet.

Dersom Vikernes blir siktet for terrorplanlegging, overføres han til Paris, opplyser talskvinnen. Paret har fått oppnevnt en fransk advokat, ifølge påtalemyndigheten.

- Farlig

Valls mener Vikernes' voldsforherligende uttalelser på internett tyder på at 40-åringen utgjør en mulig trussel for samfunnet. En politikilde beskriver overfor AFP nordmannen som farlig.

Nordmannen, som i 1994 ble dømt til 21 års fengsel for drap og kirkebranner i Norge, bosatte seg etter løslatelsen i 2009 i Frankrike. Vikernes har skrevet en rekke antisemittiske og fremmedfiendtlige innlegg på internett.

- Ulik Breivik

Selv om Vikernes har uttrykt forståelse for Breiviks handlinger, har han anklaget terroristen for å ha være en sionistisk agent og en «kristen taper». Journalist og forfatter Øyvind Strømmen påpeker at de to tilhører ulike ideologiske strømninger innen høyreekstremisme.

— Det man ser hos Vikernes, er det mange vil oppfatte som klassisk nynazisme. Det er hat rettet mot jøder og forrædere, det skiller ham noe fra Breivik, som fokuserte på muslimer og forrædere i sitt manifest, sier Strømmen, som er blant de fremste norske ekspertene på høyreekstremisme, til Bergensavisen.