På videoen sier Boko Haram-lederen Abubakar Shekau at jentene har konvertert til islam. Shekau snakker i 17 minutter på videoen før den viser det han sier er de bortførte jentene som ber.

Videoen viser rundt 130 jenter kledd i mørke, fotside plagg og tildekt hår. Jentene sitter ved noen trær mens de leser i Koranen og holder håndflatene opp i muslimsk bønn.

Tre av jentene er intervjuet. To sier de var kristne og nå har konvertert, mens den tredje sier hun alt var muslim. En av dem sier at ingen har gjort dem noe vondt.

Observert

Myndighetene i Borno opplyste søndag at de er blitt kontaktet av folk som sier de har sett de bortførte jentene i Nigeria.

— Vi har fått meldinger om at de er observert enkelte steder. Det har vi viderebrakt til relevante militære myndigheter for at de skal dobbeltsjekke, verifisere og hente inn mer informasjon, sa guvernør Kashim Shettimaa til BBC.

Han legger til at han ikke tror jentene er brakt over grensen til Tsjad eller Kamerun.

Det pågår nå en internasjonal innsats for å finne de 223 savnede jentene som ble kidnappet fra en skole i byen Chibok i delstaten Borno 14. april av den islamistiske Boko Haram-bevegelsen.

Eksperter og toppmøte

Storbritannia, USA og Frankrike har sendt ekspertteam og utstyr for å hjelpe den nigerianske hæren med leteaksjonen nordøst i landet.

USA gjør det imidlertid klart at det ikke er aktuelt å sette inn militære styrker i Nigeria. Forsvarsminister Chuck Hagel innrømmer at det ikke blir lett å finne jentene.

Også Kina og Israel har tilbudt seg å bistå. Frankrikes president François Hollande tar til orde for et toppmøte om sikkerheten i regionen, med spesiell vekt på Boko Haram.

Han antydet at et slikt møte kan holdes allerede til helgen dersom landene er enige i forslaget. Nigeria, Tsjad, Kamerun, Niger og Benin er blant aktuelle deltakerland.

Treg reaksjon

Nigerias myndigheter har fått sterk kritikk for sin trege reaksjon på bortføringen. Amnesty International hevder også at de militære hadde fått varsler på forhånd om kidnappingen.

Regjeringen ble tvunget til aksjon da protester fra de fortvilte foreldrene utløste en global bølge av reaksjoner, inkludert protestmarsjer og Twitter-kampanjer.

Nigerias president Goodluck Jonathan tror jentene fortsatt er i Nigeria, og leting pågår i jungelområdet Sambisa i Borno, der det tidligere er funnet Boko Haram-leirer og våpenlagre.

Boko Haram-lederen Shekau har truet med å selge jentene som slaver eller gifte dem bort, enten mot betaling eller til medlemmer av Boko Haram.

Terroriserer

Boko Haram har siden 2009 destabilisert store deler av det nordlige Nigeria og drept tusener av mennesker i sin kamp for en islamsk stat. Bevegelsen har også fått skylden for et nytt angrep i helgen som la landsbyen Liman Kara fullstendig i grus.

Blant dem som har engasjert seg for å redde jentene, er USAs førstedame Michelle Obama og pave Frans.

Lederen for den anglikanske kirken, Canterburys erkebiskop Justin Welby, mener imidlertid at det er svært farlig å inngå forhandlinger med Boko Haram.

Han har selv erfaring fra forhandlinger med voldelige grupper i Nigerias Niger-delta fra da han hadde en høy stilling i oljebransjen før han ble prest.

— Jentene er tatt av en svært sammensatt gruppering som er ekstremt irrasjonell og vanskelig å hanskes med, og som er totalt nådeløs, sier Welby.