Spyr ut 750 tonn i sekundet

I løpet av de første tre døgnene av utbruddet på Eyjafjallajökull har vulkanen spydd ut 140 millioner kubikkmeter magma, gass og og aske.

  • Aftenposten@no
  • Kristjan Molstad
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Det tilsvarer 750 tonn vulkansk materiale i sekundet. Dette viser foreløpige beregninger fra geofysikere ved universitetet i Reykjavík.

Ifølge Jarðvísindastofnun Háskólans (institutt for geofag) har 40 millioner kubikkmeter blitt liggende i området umiddelbart rundt vulkanen, mens rundt 100 millioner kubikkmeter er fine partikler som er ført med vinden.

Dette er 10-20 ganger mer enn det gjennomsnittlige utslippet fra utbruddet i Fimmvörðuháls i mars og begynnelsen av april.

Les også

Askeskyen drøyer

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bonde Ingi Sveinbjörnsson henter inn den siste av hestene sine, som forsvant i asketåken lørdag.

Mindre aske

Meldinger fra Eyjafjallajökull tyder på at mengden aske som spys ut i atmosfæren nå har minket noe. Meteorologer sier til statskanalen Ríkisútvarpið (RUV) at asken nå velter fire-fem kilometer opp i luften.

Fargen hvitt finnes knapt i området rundt vulkanen, og innbyggerne har ingen mulighet til å holde asken ute av husene. I de hardest rammede bygdene ligger askelaget 10 cm tykt, melder RUV.

Faren for nye flodbølger av smeltevann — som allerede har ført til to evakueringer av innbyggerne rundt vulkanen - er fortsatt overhengende, melder islandske myndigheter.

Kortvarig flyvær

Flytrafikken på Østlandet kom i gang igjen i morges, etter fire dagers opphold. Ifølge Avinor er luftrommet over Norge nå åpnet for flytrafikk til og med Berlevåg i Finnmark og videre mot Svalbard. Luftrommet lengst øst i Finnmark, som omfatter lufthavnene Kirkenes, Vadsø, Vardø og Båtsfjord - er fortsatt ikke tilgjengelig på grunn av askeskyen.

Se hvordan asken vil spre seg de neste dagene (ekstern lenke, Meteorologisk Institutt).

Men alt tyder på at dette blir kortvarig. Ifølge prognosene fra Meteorologisk institutt vil en ny askesky bevege seg innover Norge allerede mandag kveld, og tirsdag kan store deler av landet være dekket av skyen. Mandag morgen meldte britiske myndigheter at flyforbudet i Storbritannia ikke blir opphevet før tidligst tirsdag.

Publisert:
ASKETÅKEN rundt Eyjafjallajökull har gjort dag til natt.