Øksemann angrep Muhammed-tegner

En mann væpnet med øks angrep den danske tegneren Kurt Westergaard i hans hjem fredag kveld.

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Gjerningsmannen har bånd til al-Qaida, ifølge dansk etterretning. Westergaard er mannen bak den mest omstridte av Muhammed-karikaturene som i 2005 og 2006 førte til omfattende protester i mange muslimske land.

Den 28 år gamle inntrengeren, som skal være av somalisk opprinnelse, klarte først å slå i stykker et vindu i en dør i Westergaards bolig i Viby utenfor Århus. Deretter skal han ha gått amok og forsøkt å angripe tegneren, som søkte tilflukt i et såkalt sikringsrom.

— Jeg trakk meg tilbake i sikringsrommet da han kom inn i huset. Jeg skjønte at jeg ikke kunne matche ham. Så jeg varslet politiet, forteller en rystet Westergaard til avisen Jyllands-Posten.

- Nære på

28-åringen skal ha ropt om «hevn» og «blod» på gebrokkent dansk mens han forsøkte å bryte seg inn i sikringsrommet. Westergaard sier det gikk spesielt innpå ham at hans fem år gamle barnebarn var i huset da angrepet skjedde.

— Det var uhyggelig. Det viktigste er jo at jeg husket å tenke meg om og kom i sikkerhet. Men det var nære på, sier tegneren.

Dansk etterretning mener fredagens angrep kan knyttes til terrorisme. 28-åringen, som har oppholdstillatelse i Danmark, har nær forbindelse til al-Qaida-ledere i Øst-Afrika, ifølge Politiets Efterretningstjeneste (PET).

Mannen mistenkes for å ha vært delaktig i terrorrelatert aktivitet i Øst-Afrika. I tillegg har han ifølge PET tette bånd til den væpnede somaliske gruppen al-Shabaab.

PET-sjef Jakob Scharf mener drapsforsøket på Westergård bekrefter at det er fare for terrorhandlinger i Danmark. Samtidig hevder han at sikkerhetstiltakene rundt den 74 år gamle tegnere har vist seg å være effektive.

Angrep politiet

Da politiet etter kort tid kom til Westergaards hjem, skal 28-åringen ha gått til angrep på en patruljebil og knust bilvinduet med øksen.

— Mannen kastet øksen etter en av betjentene, som så avfyrte to skudd mot ham. Det ene traff ham i venstre hånd, og det andre i høyre kne, sier sjefspolitiinspektør Bent Preben ved Østjyllands Politi til avisen Politikens nettutgave.

I tillegg til øksen var gjerningsmannen utstyrt med kniv. Et stort antall patruljebiler rykket ut til Westergaards hus etter attentatet, og bombeeksperter undersøkte en veske som ble funnet ved eiendommen.

Drapsforsøk

De første meldingene om fredagens angrep tydet på at tre personer var involvert. Jyllands-Postens nettutgave skriver at disse opplysningene kan være riktige, men at det så langt ikke er bekreftet at flere enn 28-åringen deltok i innbruddet og angrepet.

Etter at han ble skutt, ble 28-åringen kjørt til sykehus i Århus, hvor han skal opereres. Han vil bli siktet for drapsforsøk både mot Westergaard og politibetjenten som fikk øksen kastet etter seg.

Kurt Westergaard, som jobber for Jyllands-Posten, har i flere år vært utsatt for drapstrusler. Ved flere anledninger er personer blitt pågrepet for å ha planlagt å ta livet av ham.

I fjor ble to menn arrestert i storbyen Chicago i USA, mistenkt for å planlegge angrep både mot Jyllands-Posten og Westergaard. Rettssaken mot de to skal etter planen begynne i løpet av 2010.

Publisert: