Kommisjonen skal ledes av en pensjonert dommer og er et forsøk på å dempe protestene som den siste massevoldtekten har utløst.

Kommisjonen skal blant annet «identifisere mangler hos politiet eller myndighetene» og legge frem løsninger for å sikre at politiet i fremtiden ikke tar lett på voldtekter.

Store protester

Store deler av New Delhi ble stengt etter at en bølge av protestaksjoner gikk over i voldeligheter i helgen. Søndag ble over 100 mennesker, 60 av dem politifolk, såret i sammenstøt. En 47 år gammel politimann døde tirsdag av skadene.

Statsminister Manmohan Singh har forsikret indiske kvinner om at de har myndighetenes beskyttelse, men sliter med å bli trodd.

— Jeg forsikrer at jeg vil gjennomføre alle nødvendige tiltak for å ivareta sikkerheten til alle kvinnene i landet, sa han mandag.

Kjemper for livet

Tilstanden til den 23 år gamle studenten som 16. desember ble voldtatt av seks menn på en buss i New Delhi, er fortsatt kritisk.

— Min datter kjemper for sitt liv, men hun er sterk og har en sterk vilje til å leve, fortalte kvinnens far tidligere i uken.

Seks menn er pågrepet i saken, men mange indere mener politiet ser gjennom fingrene med voldtekt.

New Delhi har fått tilnavnet «voldtektshovedstaden» etter en økning på anmeldte voldtekter på 17 prosent i år, men problemet er også utbredt i resten av India.

Ny massevoldtekt

Samtidig med at regjeringen nedsetter en granskingskommisjon, blant annet for å se nærmere på om politiet har sviktet, kom det onsdag melding om en ny massevoldtekt, denne gangen i delstaten Tamil Nadu.

Ti menn skal ha voldtatt en 20 år gammel kvinne foran øynene på kjæresten, som ble holdt fast.

— Vi har pågrepet ti mistenkte og siktet dem for voldtekt, sier en talsmann for politiet i Cuddalore.