Det mange som kjente ham er enige om, er at 20-åringen var stille, sær og tilbaketrukken, men også svært intelligent.

Bortsett fra at foreldrene hans skilte seg i 2008, ser oppveksten hans ut til å ha vært svært normal i en stabil og velstående middelklassefamilie.

Han bodde alene med sin mor i en stor villa, der hun tidligere kan ha arbeidet på Sandy Hook-skolen der Adam gikk amok.

Faren, Peter Lanza er skatteekspert med en høy stilling i GE Capital, og hans 24 år gamle bror Ryan, som politiet først trodde var gjerningsmannen, jobber også med skattesaker.

Engstelig einstøing

Men Adam var en nerdete, ensom og sky einstøing som hadde store problemer med å tilpasse seg og finne venner.

— Han var sær som barn, bare stille, holdt seg mest for seg selv. Vi ble aldri ordentlig kjent med personligheten hans, sier Megan, en tidligere klassekamerat.

— Han falt under radaren halvveis gjennom skolen, kanskje for syv-åtte år siden, sier hun til AFP.

En annen tidligere skolekamerat omtaler ham som mørk og dyster og kledd i svart som i «goth»-stil.

New York Times siterer venner som omtaler ham som intelligent, men nervøs, urolig og engstelig. På skolen satt han nær døren så han kunne snike seg inn og ut, og han gikk med hendene stivt langs siden som om han prøvde å være usynlig.

Folkesky

En tidligere klassekamerat, Alex Israel, sier at han ble urolig om man så på ham, at han ikke fikk seg venner og holdt seg for seg selv.

Hvis han møtte noen i gangene på skolen, presset han seg gjerne opp langs veggen eller snudde og gikk en annen vei, mens han holdt fast tak i sin svarte dokumentmappe.

Da de var yngre, var både Adam og Ryan medlemmer av en dataklubb på skolen, som tilbød elevene mulighet for å jobbe med PC-er, video og radio, og der de kunne opprette små nettverk for å spille dataspill.

Det var et populært tiltak for elever med sosiale problemer, men selv ikke der fikk Adam seg noen gode venner.

Personlighetsforstyrrelse

Men bak den fasaden var det en engstelig sjel. Broren har sagt til politiet at han tror han led av personlighetsforstyrrelser, og at han hadde en oppvekst med mentale problemer.

En politimann som vil være anonym, sier at han hadde diagnosen Aspergers, som er en mild form for autisme. De som har denne lidelsen, har gjerne sosiale problemer, men kan være svært intelligente.

I motsetning til andre nerdete datainteresserte ungdommer, var han ikke aktiv på sosiale medier og var ikke engang på Facebook. Han ville heller ikke la seg avfotografere til avgangsklassens årbok, og i stedet for bilde står det bare kamerasky i boken.

Morens våpen

Ironisk nok kan det være morens interesse for våpen som gjorde massakren mulig. Ifølge naboer var hun stolt av sin våpensamling og pleide å ta med guttene på skytebanen for å øve med våpen.

De tre våpnene som ble funnet hos ham etter massakren, var alle registrert på morens navn.

Hva som var motivet hans for å drepe moren og gå løs på uskyldige små barn på skolen der han selv hadde gått, kan forbli en hemmelighet.

— Vi vet ikke hva som trigget ham, og dessverre kan vi ikke spørre ham selv. Hans mor ville ha vært den som kjente ham best, men hun er heller ikke lenger tilgjengelig, sier den tidligere FBI-toppen Tom Fuentes.