«Jeg forlater Frankrike fordi dere mener at suksess, kreativitet, talent, alt som skiller seg ut, må straffes», skriver 63 år gamle Depardieu i et åpent brev til statsminister Jean-Marc Ayrault.

Brevet sto søndag på trykk i avisa Le Journal du Dimanche.

I brevet viser Depardieu til at han betaler en skatt på 75 prosent på alt han tjener over 1 million euro i året. I løpet av sine 45 år i arbeidslivet, tilføyer skuespilleren, har han betalt i alt 145 millioner euro i skatt.

Brevet er en reaksjon på uttalelser som Ayrault kom med da det nylig ble avslørt at Depardieu hadde flyttet til Belgia for å slippe å betale skatt i Frankrike.

— Jeg syns det er ganske patetisk. Alle elsker ham som artist, men å betale skatt er både solidarisk og patriotisk, sa statsministeren.

Depardieu er dypt såret over fornærmelsen. «Jeg ber ikke om samtykke, men i det minste om respekt», skriver han i sitt brev til Ayrault.

Skuespillerens nye bolig ligger i Nechin, en liten landsby rett over grensa til Belgia. Han er langt fra den første franske rikmannen som har bosatt seg her for å unnslippe den franske skattefuten.