Russiske myndigheter ber Vesten legge press på Ukraina, slik at landet unngår en «nasjonal katastrofe».

— Vi ber igjen våre vestlige partnere om å bruke all sin innflytelse overfor Kiev for å hindre Ukraina fra å synke ned i en nasjonal katastrofe, heter det i en kunngjøring fra russisk UD.

Samtidig oppfordrer Russland ukrainske myndigheter til å inngå våpenhvile og umiddelbart trekke tilbake de militære styrkene, samt å gå i dialog med representantene for de ulike regionene i Øst-Ukraina.

- Steng grensen

Kunngjøringen fra russisk UD kom etter at Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk ba Putin stenge grensen for å forhindre at russisktrente væpnede grupper tar seg inn i Øst-Ukraina.

— Vi ber Russland og Putin om å stenge grensa til Ukraina. Hvis Russland trekker seg ut av dette spillet, kan vi håndtere denne situasjonen i løpet av en uke. Men hvis de støtter og finansierer dem, og gir dem adgang til ukrainsk territorium, skaper det enorme vanskeligheter for oss, sa Jatsenjuk.

Ukrainas nyvalgte president Petro Porosjenko har sagt at han planlegger samtaler med sin russiske kollega Vladimir Putin i et forsøk på å roe ned situasjonen i Ukraina.

— Hvor og når disse samtalene vil finne sted, er ikke bestemt ennå, sa Porosjenko til den tyske avisen Bild tidligere denne uken.

Tolv drept

Torsdag ble et ukrainsk militærhelikopter skutt ned av opprørere øst i landet, ifølge landets fungerende president. Tolv mennesker, blant dem general Volodymyr Kultsjytskij, ble drept.

— Jeg har akkurat fått melding om at terroristene skjøt ned helikopteret vårt med et russisk portabelt luftforsvarssystem i nærheten av Slavjansk, sa Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov i nasjonalforsamlingen i Kiev torsdag.

Angrepet skjedde idet helikopteret hadde fraktet soldater til en militærbase, ifølge BBC.

Harde kamper

De siste dagene har det vært flere harde sammenstøt mellom regjeringssoldater og prorussiske separatister. 40 separatister skal ha blitt drept da ukrainske styrker gjenerobret flyplassen i Donetsk.

I regionen Luhansk ble en militærleir angrepet av opprørere, og ifølge den ukrainske frivillige nasjonalgarden var det falne på begge sider i dette sammenstøtet.

Uroen i de to russisktalende regionene Luhansk og Donetsk har til nå krevd rundt 200 liv. I tillegg er journalister og folk fra Vesten bortført av separatister som beskylder dem for å være spioner.

Lover å løslate observatører

En separatistleder i byen Slavjansk lovet torsdag å løslate fire observatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

— Vi tok dem til fange. Nå vil vi finne ut hvem de er, hvor de skulle og hvorfor, og så vil vi løslate dem, sa Vjatsjeslav Ponomarjov til nyhetsbyrået Interfax.

Observatørene kommer fra Danmark, Sveits, Estland og Tyrkia. De ble meldt savnet i nærheten av en veisperring utenfor byen Donetsk mandag.

Et par dager senere ble en gruppe på elleve observatører, blant dem en nordmann, meldt savnet i samme område. OSSE opplyste imidlertid etter kort tid at organisasjonen hadde gjenopprettet kontakten med denne gruppen. (©NTB)