Det var skolehelsetjenesten som oppdaget overgrepene, og 28 av de 30 jentene i klassen er utsatt for den groveste formen for kjønnslemlestelse der klitoris og kjønnslepper er skåret bort og åpningen er sydd nesten helt igjen, skriver Norrköpings Tidningar.

Skolehelsetjenesten i Norrköping bekrefter overfor avisen at de siden mars har avdekket et 60-talls tilfeller av kjønnslemlestelse av unge jenter, og sosialtjenesten har nå fått ekstra ressurser for å hjelpe ofrene.

Ti års fengsel

Kjønnslemlestelse av kvinner ble forbudt i Sverige i 1982 og kan gi fire års fengsel. Dersom overgrepet ansees for å være særlig grovt, er strafferammen ti års fengsel.

I 1999 ble det også straffbart å ta jenter med til utlandet for å få dem omskåret der. Mange minoritetsjenter blir tatt med til foreldrenes hjemland i skoleferien og er omskåret når de kommer tilbake.

— Vi forsøker å informere foreldrene om at de kan havne i fengsel dersom de kommer tilbake og barnet er kjønnslemlestet, sier Petra Blom Andersson i skolehelsetjenesten i Norrköping.

Kulturelt betinget

Kjønnslemlestelse av kvinner er kulturelt betinget og skjer i rundt 30 land, de fleste av dem i Afrika. I Somalia regner man med at opptil 98 prosent av jentene er omskåret.

Inngrepet blir vanligvis utført når jentene er mellom 4 og 14 år gamle, men utføres også på spedbarn.

Mange av jentene som er kjønnslemlestet får helseplager som menssmerter og hodepine i tenårene, og de kan også få problemer med å tisse.

Mørketall

Hvor utbredt praksisen er blant innvandrere i Sverige, vet ingen med sikkerhet. Mørketallene antas å være store.

Norrköping startet sist høst opp et pilotprosjekt med satsing på informasjonsvirksomhet blant skole- og helsepersonell, i et forsøk på å få slutt på praksisen med kjønnslemlestelse og for å kunne tilby hjelp til ofrene.