Som en del av erklæringen om Syria er G8-landene blant annet enige om gi 1,5 milliarder dollar i humanitær hjelp til Syrias folk.

I kompromisset heter det også at det så raskt som mulig skal etableres en overgangsregjering i Syria.

Men Russland står fast ved sin støtte til det syriske regimet.

— Russland sørget for å blokkere at erklæringen inneholdt noe om skjebnen til president Assad, opplyste den russiske viseutenriksministeren Sergej Riabkov.

Ønsker fortsatt fredskonferanse

Etter G8-møtet gjentok Storbritannias statsminister David Cameron på sin side sitt standpunkt om at Assad må gå av. Han åpnet imidlertid for at medlemmer av Assads regime kunne bli invitert til å sitte i en overgangsregjering.

Ifølge Riabkov er G8-lederne, inkludert Russlands president Vladimir Putin og USAs president Barack Obama, enige om å presse på for å holde en fredskonferanse om Syria i Genève.

Riabkov mener at landene har gjort framskritt når det gjelder å bli enige om hva som bør skje med Syria videre, og mener at det nå er bedre sjanser for at en fredskonferanse kan holdes snart.

Utsatt

Det er USA og Russland som i fellesskap har tatt initiativ til Syria-konferansen. I utgangspunktet var det håp om at den skulle kunne holdes i juni, men siden er den blitt utsatt til juli.

En kilde under toppmøtet i Nord-Irland sa tirsdag at det er stor uenighet om hvem som skal sitte i en eventuell syrisk overgangsregjering, og at denne uenigheten trolig ikke gjør det mulig å få til en konferanse før i august.

Kilden sier også at Russlands president Vladimir Putin nærmest har dannet en front mot de andre landene under toppmøtet i Nord-Irland.

— Stillingen er nesten 7 mot 1 når det gjelder Syria, og det er klart at Putin ikke legger skjul på hva han mener, sier vedkommende.

Strid om kjemiske våpen

På en pressekonferanse etter G8-møtet sa Putin at «noen G8-ledere hadde uttrykt tvil om bruken av kjemiske våpen i Syria».

Han sa også at han ikke hadde følt seg isolert i diskusjonen om Syria, «selv om noen ville få det til å fremstå sånn».

Ifølge mediefolk var imidlertid stemningen iskald da Putin snakket med sin amerikanske kollega Barack Obama.

Russerne vil ikke støtte planer om en flyforbudssone over Syria. Uenigheten mellom Russland og USA beskrives som svært stor.

«Støtter bøllene»

Canadas statsminister Stephen Harper sa underveis i møtet at Putin ikke hører hjemme blant de andre lederne for G8 fordi han støtter «bøllene i Assad-regimet».

— La oss si rett ut hva vi snakker om her: Dette er G7 pluss 1, sa Harper.

Man etter møtet vedgikk han at utfallet ble bedre enn fryktet.

— Jeg mener vi har sett betydelig bevegelse fra Putin og russernes side, sa Harper da.

Aleksej Krasov i den russiske delegasjonen sa at stemningen var blitt for følelsesladd, og at den ikke burde få stå i veien for samarbeidet mellom stormaktene.

— Jeg vil ikke ta disse følelsene for alvorlig, tilføyde Krasov.

Viste til video

Helt siden konflikten i Syria brøt ut i 2011, har Russland støttet president Bashar al-Assad mot opprørerne i landet. Putin sa etter et møte med Storbritannias statsminister David Cameron i London søndag at han ikke kunne forstå hvordan de vestlige landene kan støtte opprørerne.

Putin viste til et videoopptak som hevdes å vise en opprørssoldat som spiser menneskekjøtt.

— Ønsker dere å forsyne disse folkene med våpen? Det har i så fall lite å gjøre med tanken om menneskeverd som i århundrer har vært forkynt i Europa, sa den russiske presidenten.

Russerne har også nektet å la seg overbevise av amerikanske etterretningsrapporter om at Assad-regimet skal ha brukt kjemiske våpen.

G8-landene gir imidlertid sin støtte til en uavhengig internasjonal gransking av påstandene om bruk av slike våpen. (©NTB)