— Vi i Norge forstår hvor viktig den er, den tryggheten som NATO gir. Den har vi selv opplevd i tiår etter tiår. Nå skal vi gi den samme tryggheten til de landene som er her i øst, sier Stoltenberg til NTB i Warszawa.

Han legger en symbolsk viktig førstereise som generalsekretær i NATO østover, og søndag kveld landet han i den polske hovedstaden.

Ukraina-krisen har skapt frykt i Russlands nabolag, og NATO har satt i verk flere beroligende tiltak mot østflanken.

Flere jagerfly patruljerer over Polen og Baltikum, og flere fartøy går i Østersjøen. Allierte øver mer i regionen. Og NATOs overvåkingsfly AWACS dekker området kontinuerlig.

— Jeg vil vise Polen og andre østlige allierte at NATO står bak dem, at de er en del av en allianse som garanterer alle medlemslandenes sikkerhet, understreker Stoltenberg.

Topptungt

Det er en topptung delegasjon av president, statsminister, forsvarsminister og utenriksminister som møter ham i Warszawa mandag. Polen er blant europeiske land som fortsatt satser på forsvar.

Fra politiske møter går turen til militærbasen Lask, der flere av flyene i luftpatruljeringen befinner seg. Stoltenberg skal også se overvåkingsflyene og møte personellet som nå er involvert i NATOs demonstrasjon overfor Russland.

— Så lenge som det er nødvendig, vil vi ha militært nærvær her, svarer Stoltenberg på hvor lenge tiltakene skal vare.

Det er et betent spørsmål.

Usikkerhet

Russland vil slett ikke ha permanente NATO-baser i øst. Men Stoltenberg mener forsvarsalliansens innsats ikke kan ses som en opptrapping.

— Alle som ser hvordan NATO opptrer, ser at det er forsvarstiltak som iverksettes for å gjøre oss i stand til å forsvare våre allierte når usikkerheten nå har kommet nærmere, sier han og ser et reelt behov for mer tilstedeværelse og skjerpet beredskap.

NATO jobber for å få på plass en ny hurtigstyrke som skal kunne settes inn på rundt to dager. Men da handler det ikke bare om Russland lenger, understreker Stoltenberg.

— Vi lever i en usikker tid både mot øst og mot sør. Vi trenger en NATO-styrke som raskere kan settes inn. Det er som beroligelse for usikkerheten som følge av Russlands aggressive politikk i Ukraina, men det er også et svar på det vi ser ved NATOs grense i Tyrkia mot Syria og Irak.

Herjinger

Tyrkia har fått ekstremistgruppen IS' herjinger stadig nærmere dørstokken. Stoltenbergs andre tur som generalsekretær går dermed til Ankara.

— Vi trenger forsvar som kan skape den tryggheten, understreker han om alliansens arbeid fremover.

Det er fortsatt under en uke siden han tok over ledelsen i NATO, men jobben startet på dag én for den nye alliansesjefen.

— Det har vært akkurat så meningsfylt og viktig som jeg forventet, er den foreløpige konklusjonen.