Sent torsdag kveld understreket Hongkongs øverste politiske leder Leung Chun-ying at han ikke ville gå av ved midnatt slik demonstrantene krevde.

Samtidig sa han seg villig til å gå i dialog med studentlederne som har stått i spissen for protestene. Kort tid senere takket de ja til å møte byens administrasjonssjef Carrie Lam.

— For første gang siden 31. august har en minister gått med på å snakke med studenter eller borgere. Dette er et avgjørende øyeblikk, sa studentlederen Lester Shum i en tale til demonstrantene, ifølge avisa South China Morning Post.

Brøytet seg frem

Lam skal møte representanter for studentføderasjonen i byen. Torsdag kveld var flere tusen demonstranter samlet foran politiets barrikader utenfor Leungs kontor, men situasjonen roet seg utover natten.

Flertallet av aktivistene valgte etter hvert å dra hjem. På ett tidspunkt brøytet politifolk seg gjennom et hundretall gjenværende demonstranter, angivelig for å frakte bort en kollega som var blitt alvorlig syk.

Mange av studentene krever imidlertid fortsatt at Leung må gå av, selv om tilbudet om dialog ble tatt godt imot.

— Målet er fortsatt det samme: Allmenn stemmerett, og Leung Chun-yings avgang. Å snakke vil ikke gi resultater, kun handling, sier demonstranten Chris Lau (28).

- Ulovlig og urimelig

Demonstrantenes hovedkrav er at Hongkongs neste leder må velges på demokratisk vis i 2017. Selv om innbyggerne får stemme i valget, vil myndighetene i Beijing at deres valgkomité skal godkjenne alle kandidater på forhånd.

Torsdag kveld truet demokratiforkjemperne med å okkupere bygningen hvor Leung har sitt kontor, og han advarte på en pressekonferanse om at det ville få konsekvenser hvis bygningen ble stormet. Mange fryktet at det ville bryte ut nye voldelige sammenstøt mellom politi og demonstranter.

Avisen til Kinas kommunistparti, Folkets Dagblad, skriver fredag at protestene i Hongkong er dømt til å mislykkes. Demonstrantenes krav er verken lovlige eller rimelige, heter det i en lederartikkel som er trykt på avisens førsteside.