Fem EU-land er villige til å ta imot migranter

Finland og fire andre EU-land erklærer seg villige til å ta imot flyktninger og migranter som er blitt reddet i Middelhavet. Men kun midlertidig.

Publisert Publisert

BLE PLUKKET OPP: «Ocean Viking» plukket opp disse 35 flyktningene på oppmoding fra maltesiske styresmakter. Foto: Renata Brito, AP/NTB Scanpix

  • Kjeld Hybel

For ikke veldig lenge siden var det alltid en dyster opplevelse når man sjekket nyheter fra et av de frivillige redningsskipene som henter flyktninger og migranter i havsnød i Middelhavet.

Nesten hver gang handlet nyhetene om et skip som i flere uker hadde sirklet rundt på havet uten å finne en europeisk havn villig til å ta imot menneskene som skipet har hentet opp av havet.

Nå har pipen imidlertid fått en annen lyd.

Organisasjonen SOS Méditerranée, som sammen med Leger uten grenser driver det norskregistrerte skipet «Ocean Viking», publiserte mandag et bilde av et flyktningbarn som sitter på skipsdekket og tegner på et ark.

«Den kompetente italienske regjeringen har anvist Messina som et trygt sted for dette barnet og ytterligere 181 mennesker om bord», sto det i bildeteksten.

Det var andre gang på en uke at de italienske myndighetene åpner en havn for mennesker som er blitt reddet opp fra havet etter å ha lagt ut fra den libyske kysten.

Kun i to uker

Meldingen kom samtidig som innenriksministrene i Tyskland, Frankrike, Italia, Malta og Finland møttes i den maltesiske hovedstaden Valletta for å drøfte hvordan man fremover kan ta imot og fordele reddede migranter, slik at de ikke må kretse rundt i et skip på Middelhavet i flere dager eller uker, slik tilfellet har vært i den siste tiden.

Reisen til Europa over den sentrale delen av Middelhavet regnes som verdens dødeligste migrasjonsrute.

De fem innenriksministrene ble enige om en fordelingsordning, men – og det er et rimelig stort men – avtalen gjelder kun i to uker, inntil et møte i Luxembourg 8. oktober, hvor alle EUs innenriksministre skal diskutere en mer permanent ordning.

Håpet er at flere enn de fem nevnte landene vil ta en del av ansvaret for migrantene.

Dette er noe Italia, Spania og Hellas har forsøkt å få resten av EU-landene med på i en årrekke. De tre landene – pluss Malta – har inntil videre stort sett fått lov til å løse problemene på egen hånd.

TIL MALTA: SOS Méditerranée-ansatte på «Ocean Viking» hjelper her en mindreårig over i et maltesisk redningsfartøy. Malta hadde da sagt ja til å ta imot 35 flyktninger. Foto: Renata Brito, AP/NTB Scanpix

Forhåpentligvis siste gang

I over ett år har Italia og Malta nektet de frivillige redningsskipene adgang. Først etter uker med press har andre EU-land gang på gang kommet med tilbud om å ta imot noen av migrantene.

– Det er avgjørende at vi beveger oss vekk fra skip-til-skip-arrangementer, uttalte Finlands innenriksminister, Maria Osihala, til nyhetsbyrået AP etter møtet i Valletta.

Motstanden i Italia er blitt anført av Matteo Salvini, den tidligere høyrenasjonalistiske innenriksministeren som nylig ble feiet ut av regjeringen sammen med hele sitt parti, Lega, til fordel for en ny regjering bestående av Femstjernersbevegelsen og sosialdemokratene i Partito Democratico.

Åpnere Italia

Statsminister Giuseppe Conte gjorde det klart at den nye regjeringen ville ta et oppgjør med de mest inhumane aspektene ved den tidligere regjeringens innvandringspolitikk. Siden regjeringsskiftet har de internasjonale redningsskipene igjen fått lov til å ilandsette migranter i italienske havner.

Partilederen i Partito Democratico, Nicola Zingaretti, understreker imidlertid – i likhet med ledende stemmer i Femstjernersbevegelsen – at Italia ikke under noen omstendigheter har akseptert at Italia, Malta, Hellas og Spania skal stå alene med ansvaret for migrantene.

«Ocean Viking» samlet de 182 migrantene opp for en uke siden fra tre forskjellige fartøyer i Middelhavet. Tirsdag morgen la redningsskipet til kai i Messina på den italienske øyen Sicilia.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Tre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia

  2. – Parlamentet saboterer brexit

  3. 25.000 flyktninger er brikker i andres spill

  4. Skogbrannene i Amazonas kan sette en stopper for frihandelsavtalen

  1. Migrantkrisen i Europa
  2. Flyktninger
  3. EU
  4. Malta
  5. Italia