Hit må du dra før turistene tar over

Du kan fremdeles rekke å oppleve kilometervis med øde strender og avslappet atmosfære.

Publisert Publisert

På få år har den solrike øya Boa Vista i Kapp Verde rukket å bli et yndet charterparadis gjennom vinterhalvåret, og langs de hvite sandstrendene står stadig flere hoteller under oppføring.

riks000506131-2Jm_DtSDpA.jpg

Du har dårlig tid dersom du vil besøke den sjarmerende øya mens den enda er relativt uberørt.

Null stress

Det første som møter deg på Boa Vista er en utendørs passkontroll som gir deg rikelig med tid til å kjenne den varme sommertemperaturen og de kjølende vindkastene på kroppen. Det er ikke for ingenting at Boa Vista hører til Ilhas de Barlavento, øyene i vinden.

Ved hjelp av buss eller jeep går turen videre fra flyplassen og til de forskjellige hotellene, og etter landeveier og ørkenlandskap skimter man endelig det turkise havet, og strandlinjer med harmoniske strandbarer kommer til syne. Øya virker umiddelbart fredfull, og selv souvenirselgerne er tilbakelente.

— No stress, det er livsmottoet her på øya, forklarer Alex fra Senegal.

Ventet å eksplodere

Alex driver souvenirbutikk i Sal Rei, som er øyas hovedstad. Mange av hans konkurrenter har valgt mottoet som navn på sin butikk.

Fiskerbyen Sal Rei på Boa Vista har tettest befolkning på øya. Et hundretalls båter er å finne like utenfor kaien hver morgen. På en god dag er fisketorget fylt til randen med fersk fisk. Foto: Kine Haukali

Det er rolig tempo og lavt støynivå overalt hvor du går i Sal Rei, og det er vanskelig å se for seg at dette skal bli det nye Gran Canaria. På kveldstid ligger gatene bekmørke under stjernehimmelen, og det gjelder å følge luktesansen. Restauranter finnes nemlig i hver en krinkel og krok, men du må lete etter dem.

Carlito Bruno fra Italia har bodd i Sal Rei i åtte år og driver restauranten Bahia beach. Han mener vi er heldige som får oppleve nåtidens Boa Vista.

— Om fem år; BOOM!

Han setter glass på en linje på bardisken for å illustrere hvor tett hotellene er planlagt å ligge.

Store kontraster

Endringene Bruno beskriver er allerede merkbare noen steder. Mange europeere og asiater har forlengst etablert seg på øya og står for driften av restauranter og supermarkeder.

— Det som skjer, er fantastisk for oss, mener presten i Sal Rei, Paulo Borgervaz.

Kontrastene til vår rikdom er stor. Runder du hjørnet til et av de mange pastellfargede hotellene, befinner du deg plutselig midt i slummen, der høner vandrer fritt og barna spiller på instrumenter laget av gamle metallbokser.

I likhet med flertallet av lokalbefolkningen på øya snakker Borgervaz kun portugisisk, og det er først de siste årene barna har fått lære engelsk på skolen. Han er forberedt på at noe av den lokale kulturen kommer til å forsvinne de neste årene, men mener turismen er redningen for den gamle fiskerlandsbyen.

— Vi er helt avhengige av at folk fra andre steder i verden satser på Kapp Verde. 90 prosent av de som bor her på Boa Vista er fattige, og dette gir oss arbeidsplasser og håp. Befolkningen her trives med at det kommer turister.

Han har likevel to oppfordringer til oss.

— Ikke gi penger til barna som tigger, da slutter de på skolen. Gi dem heller mat og drikke eller skolesaker. Og vær så snill, spør om lov før dere tar bilder av oss.

Kite & Surf

Boa Vista er i likhet med flere av de andre øyene i Kapp Verde et prioritert reisemål for dem som foretrekker å ferdes med vinden. Surfere, kitere og vindsurfere er nesten alltid å se i vannet.

Sylwia Linkiewicz fra Polen leker seg i en sanddyne sammen med sønnen Igor (3). De har vært en uke på Boa Vista og stortrives her. - Strendene her er fantastisk vakre, men bølgene er ikke barnevennlige, advarer Linkiewicz. Foto: Kine Haukali

Den kraftige vinden påvirker også bademulighetene på øya. Bølgene bryter urytmisk, og selv for den mest erfarne badenymfe kan det være vanskelig å finne roen på dypt vann.

Men nettopp på grunn av vinden er ikke savnet etter en bademadrass så stort, selv når temperaturen nærmer seg 30 plussgrader. Ønsker man seg et mer behagelig bad, kan man dessuten reise på dagstur eller en lengre tur til noen av de andre øyene, i regi av reiseselskapene eller på egen hånd. Men velger du det sistnevnte, må du bestille transportbillett god tid i forveien – det blir fort fullt.

Kulturell opplevelse

Denne øya er et perfekt reisemål for deg som vil nyte lange dager på stranden, er glad i sjømat og søker en kulturell solferie. Boa Vista har etterhvert fått et bredt tilbud av aktiviteter, som båtturer, hvalsafari og nordlige og sørlige øyturer med guide, enten i bil eller på ATV.

Dersom du vil danse til live reggaemusikk, viser de lokale vei til bortgjemte restauranter. Fredager og lørdager er det lystig lag på torget, her samles både innbyggere og turister, gammel som ung.

Den gode stemningen sprer seg med vinden. Det er hit du skal reise hvis du vil ha en annerledes sydentur.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Hun sier gjentatte ganger: «Du må ikke se ned. Du må ikke se ned, Morten» ... Men jeg har allerede sett det.

Morten Furre (49) havnet i en alvorlig ulykke sensommeren 2018. Dette er historien fortalt av ham selv og de som reddet…

Sakene flest leser nå

  1. Derfor lyste mange bygg i Bergen rødt

  2. Storbritannia: – Viruset er ute av kontroll

  3. Polititeori om drapet i Åsane: Kvinnen kan ha blitt kvalt

  4. Fra benken til Milan på to år: Slik reagerer gamle­treneren på komet­karrieren

  5. Fra torsdag morgen gjelder en ny parkeringsregel i Bergen

  6. – Er det så farlig å bli spurt hvor man kommer fra?