Du får ikke fly til USA hvis mobiltelefonen har flatt batteri

British Airways innfører de strengeste reglene.

Publisert Publisert

I USA ble regelendringene varslet i helgen, og i Europa gjelder reglene ved blant annet Heathrow, Manchester og Schiphol.

Sikkerhetsreglene gjelder ved flyvninger til USA, og grunnen til endringen er at man frykter nye sofistikerte bomber. Sikkerhetsgrepet er det største siden væskerestriksjonene ble innført midt på 2000-tallet.

Mange nordmenn reiser til og fra USA via Storbritannia, og endringene hos landets største flyselskap British Airways kan være verdt å merke seg.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Nektet ombordstigning — uansett

Ifølge den britiske avisen The Telegraph vil ikke British Airways la passasjerene gå om bord på flyet hvis mobiltelefonen eller annet elektronisk utstyr ikke kan fremvises og er ladet.

Reglene er innført som en del av kampen mot terrorisme ifølge pressemeldingen lagt ut på Transportation Security Administrations (TSA) hjemmeside i helgen.

Hvis du blir bedt om å skru på mobiltelefonen din ved sikkerhetskontrollen, og den viser seg å være uten batteri blir du utestengt fra flyvningen og må booke om.

Det hjelper ikke at du er villig til å legge fra deg mobiltelefonen, du blir rett og slett nektet ombordstigning hos British Airways.

Det britiske selskapet har selv tatt det spesielt strenge grepet, og er ikke noe amerikanske myndigheter har lagt til grunn. Om reglene vil gjelde for flere andre flyselskap er for tidlig å si.

Den britiske flyeksperten Philip Baum i konsulentfirmaet Green Light Aviation Security sier til The Telegraph at grepet er latterlig og vil potensielt føre til kaos på flyplassene.

— Terroristene må le seg i hjel over dette. Vi befinner oss nå i en situasjon der folk vil bli fratatt veskene sine på flyet fordi batteriet i telefonen deres har dødd ut, sier Baum.

Han mener endringen vil føre til forsinkelser i flytrafikken, og i forlengelsen misfornøyde passasjerer.

Arlanda valgt ut

Den eneste av de store nordiske flyplassene som er valgt ut av TSA til å innføre de nye sikkerhetsrutinene er Arlanda.

Informasjonssjef Henrik Edstrøm i SAS forteller at flyselskapet forholder seg til reglene iverksatt av Luftfartstilsynet (eller Luftfartsstyrelsen på svensk).

— På Arlanda vil man nå i sikkerhetskontrollen bli bedt om å skru på mobiltelefoner, datamaskiner eller annet elektronisk utstyr man har i håndbagasjen. Du kan også bli sjekket ved gaten ved flyvninger til USA, sier Edström.

Ikke i Norge ennå

Luftfartstilsynet registrerer at amerikanske myndigheter skjerper sikkerhetstiltakene med hensyn til mobiltelefoner og annet elektronisk utstyr.

marit-kvarum-2014-1z08UcQieP.jpg

Enn så lenge vil sikkerhetskontrollen i Norge forbli slik den er i dag. Alt elektronisk utstyr du har med i håndbagasjen må gjennom en screening.— Sikkerhetsnivået på norske lufthavner er allerede høyt, og det foreligger i dag ingen planer om en ytterligere forsterkning av de eksisterende tiltakene. Luftfartstilsynet vurderer til enhver tid sikkerhetsnivået i norsk luftfart, sier senior kommunikasjonsrådgiver Marit Kvarum i Luftfartstilsynet til oss.

Kvarum legger til at det er viktig å skille mellom kontrollen via sikkerhetsslusene og ved gaten.

— En sikkerhetskontrollør kan også sjekke elektronisk utstyr per i dag, og i ytterste konsekvens kan man bli fratatt mobiltelefon eller annet elektronisk utstyr. Men det skjer veldig sjelden, legger hun til.

I tillegg er det slik at flyselskapene kan ha regler som er strengere enn myndighetskravet. En eventuell sjekk vil da gjøres ved gate.

Les også:

- På charterferie blir det mer synlig at man drikker

Sørlandsferie på første klasse

Vi har dobbelt så mye ferie som dem

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Skyss ringes ned av fortvilte kunder. Slik svarer busselskapet.

Når tar streiken slutt? Dekker Skyss taxi? Og får man penger hvis man har betalt for månedskort? Skyss svarer.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Avslutter lokale koronatiltak i Bergen

  2. Drapssaken i Åsane: Foreløpig obduksjons­rapport klar

  3. Bergensere skal bygge ut Sentralbadet: – Dette er en viktig jobb

  4. Mener italienerne stiller ett krav til Hauge: – Ellers blir han aldri akseptert

  5. Tiltalt dommer gråt i retten

  6. «Bussbransjen må setje bremsene på for sjefslønene sine»