Her er grunnene til hvorfor du bare <i>må</i> dra til Lofoten

Publisert Publisert

Lofoten byr på et Norge i miniatyr. Det har verdens turister forlengst har oppdaget. Her er en guide for uinnvidde.

I Lofoten er alt fra rolige gårdsbruk til heftige fuglefjell, fra pittoreske fiskevær med røde rorbuer til noe av landets nyeste arkitektur. Kunstnere lar seg lokke av lyset og røff natur. Surfere finner drømmebølgene her, mens fugletittere kan få nærkontakt med over 200 forskjellige fjærkledte. Dette er landet for sykkelentusiaster, kajakkpadlere, for de som vil nyte en kaffekopp på hyttetrappen og selvsagt; sportsfiskere.

Om sommeren er solen oppe hele døgnet. Vinterstid byr naturen på vær som gjør at en helst holder seg inne ved ovnen.

Her har mennesker levd og satt sine spor i 10.000 år, herfra dro noen av de tøffeste vikinghøvdingene ut med sine menn og fra Lofoten er det eksportert fisk i snart tusen år. Fisken fra nord har dannet grunnlaget for mange byer i sør, og tørrfisk er et av landets eldste eksportprodukter.

Vi tok Lofoten fra A til Å:

Austvågøy er den østligste av Lofotens øyer, her ligger blant annet "hovedstaden Svolvær" og idylliske Kabelvåg. Øya byr på steil natur fra trange Trollfjorden og rett opp til 1146 meter høye Higravtind.

Badestrendene i Lofoten må regnes blant landets vakreste, med den kritthvite Ramberg-stranden på topp. Vanntemperaturen er noe lav.

Campingplassen på Lyngvær har egen fiskedam, der turister kan betale for å fiske, og så få kjøpt fangsten for kilopris.

Dykkere fra hele verden har funnet sine eldorado i havet utenfor Lofoten. Vannet er klart, dyrelivet er både fargerikt og spennende.

Eggum på yttersiden har både badestrand og panoramautsikt. Hit drar lokalbefolkningen for å nyte midnattssolen.

Sandvolleyball på en strand nær Henningsvær er en av aktivitetene Lofoten byr på. Foto: Jan Gunnar Furuly

Fjellklatrere fra mange land finner alle typer utfordringer i de steile fjellene. Å hoppe mellom hornene på Svolværgeita er et must. Golfbanen på Hov er snart klar med 18 hulls bane. Den har links status og lokker med åpen natur og midnattssol. Her planlegges eget golf-hotell.

Henningsvær kan minne om en idyllisk sørlandsby. Hit lokkes kunstnere og her har damebutikker egen gubbeparkering utenfor.

Innseilingen til Svolvær havn prydes av Per Ungs monument Fiskerkona. I gamle dagers Lofoten med intenst og risikofylt fiske var prosenten enker høy, det å hjelpe hverandre var sentralt.

Johs. Røde , multikunstner på Ramberg, er en av Lofotens ca. 70 profesjonelle kunstnere som lever av lyset og naturen. Her er det mange spennende gallerier.

Krigsminnemuseet i Svolvær er unikt. Her har William Hakvaag samlet gjenstander, bilder og historier som gir kunnskap og skaper ettertanke.

Landbrukskommunen Vestvågøy er kjent for sin aktive hjemmeproduksjon av lam, ost og urter. Naturen setter smak.

Moskenesstraumen mellom Lofotodden og Værøy er en av verdens sterkeste malstrømmer. Den er målt til 27,8 km/t og her planlegges tidevannskraftverk.

Også krykkja ser ut til å slå til på de mange rorbutilbudene på Røst. Foto: Jan Gunnar Furuly

Nusfjord er et av de mest spesielle fiskeværene som har beholdt sin sjarm og historie. Hele bygda er i privat eie, og man legger vekt på å vise stedet som det var.

Oljeboring er et omstridt tema. Mange selskap vil bore helt inn til land, mens protestene er store siden akkurat her vokser den viktige Lofottorsken opp. Inntil videre er Lofoten vernet.

Padling blir stadig mer populært i Lofotens varierte farvann. Mange opplever naturen fra en ny vinkel og mer i kontakt med elementene.

Qerini er italieneren som forliste på Røst med sitt mannskap i 1432. Han tok med seg tørrfisk hjem, og får skylden for at flere i Lofoten fortsatt har sydlandsk temperament.

Røst er den sørligste av Lofotens seks kommuner. Her er det største fiskeværet målt i tonn landet fisk. Øykommunen er på 10,4 kvadratkilometer og har drøyt 600 innbyggere.

Stamsund er et tradisjonelt fiskevær eid i generasjoner av familien Johansen. Aker Seafood og Kjell Inge Røkke kjøpte stedet, trålerne, fiskekvoter og fiskeindustri for snart ti år siden.

Tørrfisk er blitt produsert i Lofoten så lenge det har bodd folk her. Siden vikingtiden har tørket fisk blitt eksportert, og dette var en av de største eksportvarer i flere hundre år.

Uttakleiv på yttersiden av Vestvågøy har verdens tredje mest romantiske strand, ifølge en kåring i Sunday Times. Panoramautsikt og atmosfære trekker opp. Kun Pelior i Hellas og Harbour Island på Bahamas har bedre.

Vikten er en spesiell og vakker bygd med senter for glasskunst og brukskunst, samt trossamfunnet Guds Menighet grunnlagt i USA i 1883. Widerøe flyr fra Bodø til Røst, Leknes og Svolvær. Flyselskapet åpnet nylig direkterute Tromsø-Svolvær og merker en sterk økning, spesielt fra turister.

X-faktoren er høy. National Geographic kårer Lofoten på tredjeplass blant 111 utvalgte øyer og øygrupper verden rundt. Små bygder i barsk natur blir fremhevet som ekstra spennende.

AFT57074-syNuBqT4d5.jpg Foto: Morten Uglum

Yttersida er et begrep blant lofotværingene. Mens det på innersiden av øygruppen er rolig og stille, byr yttersiden med storhavet rett i mot på det ville, våte og vakre. Her bor de tøffeste.

Zakariassenbrygga på Skrova er senter for et aktivt fotomiljø, med kurs og utstillinger. Skrova er hvalfangstbygd nr. 1, med lange tradisjoner innen fangst av vågehval.

Ærfugl er en av de mest vanlige av Lofotens ca. 200 forskjellige fugler. Hannen er vakrest, hunnen mer brungrå. Dun fra ærfugl er ettertraktet og verdifull, og brukes i eksklusive dyner.

Ørn er en stadig mer vanlig fugl i Lofoten. Havørn er Nord-Europas største rovfugl. Den hekker i bratte fjell, og lever av fisk, sjøfugl og åtsel.

Å er en bygd helt sør på Lofotodden, nord for Værøy. Her er museum for tørrfisk og fiskevær, og et bakeri som er kjent for sine ferske bakervarer; kanelsnurr.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Barna plaget mannen med «ring på spring». Så fikk han nok.

Mannen var plaget av barn i nabolaget. I mars fikk han nok. Torsdag møtte han i Bergen tingrett som tiltalt.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Fire personer innlagt på Haukeland

  2. Tøffe tider i fødelandet tvang Arne Bergsvik og familien til å ta et drastisk valg

  3. Bli med inn i hulene på Kristianborg

  4. – I løpet av et minutt var min kjæreste ting tapt

  5. Han ble kåret til «Hordalands største talent». Nå har han en usikker fremtid i Brann.

  6. – Gamle Bergen er i ferd med å bli en kulturkatastrofe