Her er Thailands beste reisemål

Thailand er et av nordmenns favorittreisemål. Men hvor skal man egentlig dra?

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Journalist Michael Töpffer har bodd i og rapportert fra Thailand i mer enn ti år. Her er hans tips – både for nybegynnere og de mer garvede.

Phuket – en norsk klassiker

Phuket tilhører Thailands mest besøkte reisemål – og det er til strendene de fleste søker seg. En fin strand er alltid innenfor en kort spasertur i sandalene, eller en tur med tuk-tuk. Rundt hele øyen finnes strender av ulik størrelse, stil og popularitet.

Phukets tre beste strender:

Karon-stranden er en av de lengste strendene og tiltrekker seg mange barnefamilier. Her blir det aldri trangt. Her finnes et stort tilbud av aktiviteter, restauranter og overnattingsmuligheter.

afp000443178-v8CuFuJ8TH.jpg

Nai Harn-stranden er fin og passer utmerket for snorkling og badeliv. Stranden er ganske liten, men den nydelige beliggenheten mellom to fjell gjør stranden til en av de vakreste for å oppleve solnedganger.

Patong er Phukets mest ukjente strand og stedet for et pulserende natteliv, brølende vannscootere, paraseiling og bananbåtkjøring. Her finnes hundrevis av restauranter og butikker.

Phukets beste opplevelser:

Fin shopping: Phuket er mer enn bare strender. Prøv det enorme kjøpesenteret Jungceylon i Patong-området. Et moderne og flott kjøpesenter av vestlig kvalitet.

Fantastisk badeland. Besøk det enorme badelandet Splash Jungle Waterpark rett ved flyplassen. Her kan man rutsje i lange vannsklier og bade i varme bassenger. Moro for hele familien.

Mektig natur. For en mer genuin naturopplevelse, ta en båttur blant de fantastiske kalksteinsklippene som skyter loddrett opp av havet i Phang Nga Bay, rett utenfor Phuket. Legg til ved en strand og ta en dukkert i det blå havet.

Chiang Mai – porten mot nord

Nordlige Thailand er blitt mye mer populært de siste årene – ikke minst blant nordmenn. Chiang Mai er det naturlige stedet å starte reisen. Men byen byr på mange oppdagelser. Tre-fire dager her er passe.

Chiang Mais beste opplevelser:

Nattmarkedet. Chiang Mai livner til om natten, og aller mest rundt nattmarkedet i byens sentrale deler. Vandre omkring blant bodene som selger alt fra håndverk til klær og CD-plater – og selvfølgelig en overflod av mat.

Dyreparken. Besøk Chiang Mai Zoo og ta en titt på noen av Thailands mest kjente profiler – de to pandaene som de har fått på utlån fra Kina. Her kan man også mate sjiraffer og se andre spennende dyr.

Thailand er et av nordmenns favorittreisemål - og siden mulighetene er så mange, hvor bør man egentlig dra?

Doi Suthep. Et selvsagt mål i Chiang Mai er tempelet Wat Phrathat på fjellet Doi Suthep like utenfor byen. Herfra har man en imponerende utsikt over den vakre byen. Men vær forberedt på de mange trappene opp til toppen.

Gode hoteller i Chiang Mai:

Tamarind Village. Dette fantastiske boutiquehotellet midt i byen er verdt et besøk – om enn bare for å titte og spise middag. Den fine hagen, de rolige og harmoniske omgivelsene og, ikke minst, den flotte entreen forsterker stemningen. Regn med en drøy tusenlapp pr. natt.

Oriental Dhara Dhevi. Dette overdådige luksushotellet minner mer om et fantastisk utendørsmuseum enn om et hotell. De enorme bungalow-rommene er bygget i ulike stiler fra Sørøst-Asia, og alt er rammet inn av rismarker og bønder som driver vannbøflene. Et syn i seg selv! Dyrt, men verdt et besøk.

River View Lodge. Dette hjemmekoselige, men enkle hotellet langs Ping-elven midt i byen er en skikkelig Chiang Mai-klassiker, og de garvede reisendes valg. Små og enkle rom, men desto flere utsmykninger i hotellets fellesområder. Her finner du både svømmebasseng og en koselig hage.

Krabi-området – best for familien

Krabi-området er et ekte familiereisemål med fokus på strand og badeliv. Strender og øyer er som tatt ut av en reisebrosjyre – og rekken av tilbud er lang. Hva med å la øyloffingen starte her? Det mer velkjente Koh Lanta er en kontrast til det mer ungdommelige Koh Phi Phi.

Krabis beste strender:

Maksimal paradisfølelse. Railey Beach og nærliggende Phranang Cave Beach er uten tvil de beste strendene i området. Strendene ligger inneklemt mellom høye kalksteinsklipper og har fin og myk sand. ”Long tail”-båtene som legger til her løfter Thailand-atmosfæren til øverste nivå. Finne frem: ”Long tail”-båt fra Krabi by eller Ao Nang-stranden

Klatrekurs på Railey Beach på Krabi.

Filmklassikeren Phi Phi-øyene. Ta båten ut til de verdensberømte Phi Phi-øyene, ikke minst kjent fra filmen The Beach med Leonardo DiCaprio. En smal stripe land med små hoteller og barer og restauranter ligger inneklemt mellom to halvmåneformede paradisstrender; Ton Sai Bay og Lo Dalum-strendene er veldig pene. Finne frem: Båt fra Phuket, Krabi eller Koh Lanta.

Perfekt for familien. Øyen Koh Lanta er veldig populær blant skandinaver, spesielt svensker. I et møte med Aftenpostens reporter påpekte Thailands forrige statsminister Abhisit nettopp det: Det kryr av skandinaver på Koh Lanta. Og årsaken er naturligvis strendene. Langs hele den vestvendte siden av øyen ligger de, en etter en. Det er bare å velge den som passer deg best. Fire kilometer lange og svært vakre Long Beach er en god begynnelse! Det er litt roligere lenger sør på øya. Finne frem: Til Koh Lanta, ta taxi fra flyplassen i Krabi, eller båt fra Phuket. På øya: motorsykkeltaxi eller tuk-tuk. Hold deg fast!

Krabis beste aktiviteter:

Padling i mangrovesumpen. Rundt Koh Lanta finnes fantastiske mangrovesumper hvor trange kanaler snirkler seg gjennom den tette vegetasjonen. Lei en kajakk og bli med på en guidet padletur i labyrintene. Hold utkikk etter reptiler og vakre fugler.

Klatring på loddrette klipper. Vakre Railey Beach er blitt en møteplass for klatrefrelste fra hele verden. På med klatreskoene, ta et kurs og lær deg å mestre de fantastiske klippeformasjonene. Dette er ikke noe for dem med høydeskrekk.

Ri på elefant. Prøv ut en klassisk Thailand-opplevelse. Midt på Koh Lanta finner du en elefantcamp. Enorme dyr tar gjerne en spasertur med en turist på ryggen. Om du ikke tør, kan du heller mate dem med litt frukt.

Gulfens tre "paradisøyer"

I den thailandske gulfen ligger de vakre og veletablerte turistøyene Koh Samui, Koh Phangan og Koh Tao, alle med hvert sitt distinkte preg og karakter. Men én ting har de felles: fantastiske strender og fine bademuligheter. Båter går regelmessig mellom øyene, slik at man rekker over alle tre.

De beste aktivitetene:

Takbaren på Banyan Tree Hotel i Bangkok.

Spennende fisk. På Koh Samui finnes et fint akvariummed en imponerende samling av fisker og sjøliv. Et besøk hit er moro for hele familien.

Fest på skikkelig vis. På Koh Phangans sørlige odde arrangeres de beryktede fullmånefestene– som er mer beskjedne enn du kanskje tror. Fest i vei og dans til techno hele natten og til tidlig morgen, sammen med mange tusen andre. En morsom opplevelse.

Ta dykkersertifikat. Koselige Koh Tao – skilpaddeøya — er blitt et eldorado for dykkerskoler. Hit kommer turister fra hele verden for å ta dykkersertifikat i løpet av tre til fem morsomme, men intense dager. Undervisningen foregår på flere språk – også norsk. Det finnes mange dykkerskoler, for eksempel bigbluediving.com og kohtaodivingadventure.com. Flest skandinaver finner du på Buddha View.

De beste strendene:

Koh Samui. Her er de populære strendene Lamai og Chaweng Beach som, foruten utmerkede bademuligheter, også kan by på et bredt tilbud av hoteller, restauranter og shopping. For en roligere strand, kan du prøve ut Maenam Beach på øyens norlige side.

Ko Phangan. Partystranden Haad Rin er kanskje ikke den beste å bade på. Prøv heller ut Mae Haad-stranden på øyens nordvestlige side. Her finner du en lang strand, som ved lavvann når helt over til den lille øyen Ko Ma.

Ko Tao. Flere av strendene brukes av dykkerskolenes aktiviteter. Ta heller båten over til den nærliggende øyen Ko Nangyuan for områdets fineste strand. Her kan du også klatre på klippene og spise god mat. Men vær oppmerksom på at det til tider kan bli mange besøkende samtidig.

Kanchanaburi – et sted med rik historie

Kanchanaburi-provinsen rett vest for Bangkok tilhører landets mer anonyme turistmål. Likevel er stedet historisk viktig og verdenskjent gjennom den klassiske storfilmen Broen over Kwai fra 1957. Broen er det mest selvfølgelige reisemålet i området.

Kanchanaburis beste opplevelser:

Broen over elven Kwai. Den originale broen ble bombet av de allierte under krigen, men en kopi er bygget – til glede for turistene. En del av originalen finnes fortsatt på museum. Vandre langs broen og kjenn historiens sus i luften.

Det er et must å dra på snorkletur når man besøker øyene i Ko Changs skjærgård. Snorklingen er fantastisk.

Padling på Kwai-elven. Lei kajakk, bli skysset med bil noen kilometer opp langs elven, og bruk deretter noen timer på å padle ned elven i et overkommelig tempo. Stans gjerne på noen av restaurantene som ligger på lektere i elven.

Den lange trebroen. Ta en dagstur til den lille byen Sangkhlaburi ved Myanmar-grensen og spaser på den lange og imponerende trebroen som strekker seg over en sjø fra den ene til den andre siden. Broen er den lengste i sitt slag i Thailand.

Koh Changs øyverden

Langs Kambodsja-grensen ligger øya Koh Chang med et rikt arkipelag av små øyer. Koh Chang har vært et etablert turistmål i mer enn ti år, men de mindre øyene, som Koh Maak og Koh Kood, bare nylig har begynt å bli utviklet. Her finner du fortsatt mye av paradisfølelsen. Båter trafikkerer regelmessig mellom småøyene.

Områdets beste opplevelser:

Dagstur med snorkling og bading. Flere selskaper arrangerer dagsturer med båter av ulik størrelse. De stanser langs øyer og korallrev på veien. Mat og drikke inngår vanligvis. Glem ikke solkremen.

Vandre i jungelen. Koh Chang har kanskje Thailands fineste regnskog – og mye av den gjenstår fortsatt. Spander noen timer på å ta en tur med en guide – det er en spennende og mektig opplevelse. Sørg for å ha gode sko.

Slapp av i solnedgangen. Turismen til disse øyene er mye mer begrenset enn til Phuket, Krabi og Koh Samui. Det er roligere. Området passer bedre for å slappe av med en paraplydrink på stranden i solnedgangen.

Publisert
BT anbefaler

«Sørg for å få de jævla voldtekts­mennene dømt», var noe av det siste Synnøve skrev

Hun ble forbannet da politiet henla overgrepsanmeldelsen hennes. To år etter hennes død skal regjeringen utrede loven…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. – Vi har mistet det som gjorde 90-tallet så fantastisk

  2. Det er fleire rotter i Bergen sentrum enn før, meinar skadedyrkontrollørar

  3. «Sex med gråtende ofre er ikke alltid voldtekt i dag. Loven bør endres.»

  4. Psykologtime med en vri. Millionene tikker inn for lokale gründere.

  5. – En fantastisk følelse

  6. Vil øke produksjonen i Hardanger: – Vi profitterer på klimaendringene