100-årig fangevokter for retten i Tyskland

76 år etter annen verdenskrig stilles en 100 år gammel tysk mann for retten for drap i konsentrasjonsleiren Sachsenhausen.

  • NTB-Ritzau
Publisert Publisert

100-åringen er tiltalt for ha medvirket til 3.500 drap i de tre årene han var fangevokter i Sachsenhausen rett utenfor Berlin, skriver Bild am Sonntag ifølge Reuters.

Han var fangevokter fra januar 1942 til februar 1945 da han var i 20-årene. Dommeren i saken, Frank Stark, regner med at mannen kan møte i retten i et par timer hver dag.

Rundt 200.000 mennesker var fanger i Sachsenhausen i løpet av krigen, og 20.000 av dem ble drept.

Mannen er langt fra den eneste som de siste årene er stilt for retten for forbrytelser under krigen. En dom i 2011 mot en fangevokter i Sobibor banet veien for at man kunne tiltales bare for å ha arbeidet i konsentrasjonsleirer.

Blant annet ble den tidligere SS-soldaten Oskar Gröning, som var bokholder i Auschwitz-Birkenau, i 2015 kjent medskyldig i drap på 300.000 mennesker.

Han erkjente at han hadde vært til stede ved to tilfeller der jøder ble drept, men sa han ikke hadde vært med på drapene. Han ble likevel dømt til fire års fengsel, men døde før soningen startet, 96 år gammel.

Den tyske Forbundsdagen vedtok i 1979 å oppheve foreldelsesfristen for drap som opprinnelig var på 20 år. Det gjorde det mulig å oppspore krigsforbrytere og stille dem for retten.

I alt ble 6 millioner jøder drept i de tyske konsentrasjonsleirene, i tillegg til hundretusener av romfolk, homofile og politiske fanger.

Publisert
BT anbefaler

Se deg selv eller naboen slite seg i mål

Søk blant alle deltakerne i Stoltzen opp og se video!

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. – Svært travel natt for politiet

  2. Nå er HP Gundersen og Cecilie Leganger gift

  3. Sunniva Borgen (23) ble drept i Åsane. Nå hedrer familien henne med et fond.

  4. «Ei regjering må representere meir enn strekket mellom Lillestrøm og Sandvika»

  5. De hadde god helse da de kom. Men innvandrere eldes raskere enn andre.

  6. I enkelte områder betaler jegere hundretusener for å jakte ryper