Kraftigere enn Hiroshima-bomben

Et bedre varslingssystem kunne ha reddet flere liv etter jordskjelvet i Asia søndag. Jordskjelvet var betydelig kraftigere enn Hiroshima-bomben.

  • Ingvild Rugland
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

Jordskjelvet som gikk nord for Sumatra i Indonesia er det kraftigste i verden på 40 år, og det største i området siden 1938.

Skjelvets energi er betydelig kraftigere enn den som ble utløst ved atombomben over Hiroshima.

— Et skjelv på seks på Richters kan sammenliknes med en Hiroshima-bombe. Et på 8,9 er et veldig stort skjelv, det er det ingen tvil om, sier professor Kuvvet Atakan ved Institutt for geovitenskap ved UiB.

Det største skjelvet som noensinne har vært registrert er på 9,5. Atakan karakteriserer det som hell i uhell at senteret for skjelvet ligger utenfor et sted i Indonesia som er svært tynt befolket. Statistisk sett skjer det et jordskjelv som måler over åtte på skalaen en gang i året.

Dårlig varsling

Jordskjelvet utløste en såkalt tsunami, eller flodbølge på godt norsk. Bølgen oppstår etter jordskjelv på havbunnen, noe som skjer langt oftere i Stillehavet enn i Indiahavet. Derfor er det ikke noe varslingssystemer for slike flodbølger.

— Hadde det eksistert et varslingssystem kunne flere ha reddet seg unna. Noen minutters varsel, og man kunne ha reddet seg opp i høyden, sier Atakan.

Han får støtte av professor John-Inge Svendsen, som har gjort spesialstudier på tsunami.

— På Hawaii finnes slike varslingssystemer. Det er nesten umulig å merke en tsunami hvis du er midt ute på havet. Den merkes kun når den nærmer seg land, sier Svendsen.

— Landene i områdene rundt Det indiske hav har ikke satset på dette. Det skjer sjelden i området, pluss at det trengs en del investeringer, tilføyer Kuvvet Atakan.

En tsunami kan ifølge John Inge Svendsen bevege seg uhyre fort, nesten like fort som et fly.

— Hastigheten kan komme opp i 900 kilometer i timen, sier han.

Når bølgen da treffer land, sier det seg selv at ødeleggelsene er enorme. Bølgene strømmer flere hundre meter innover land.

Venter kraftige etterskjelv

Det er ventet flere kraftige etterskjelv i flere uker etter søndagens katastrofe. Ekspertene venter kraftige etterskjelv i flere uker etter jordskjelvet som målte hele 8,9 på Richters skala.

— Det er naturlig at det forekommer etterskjelv, men disse vil avta både i antall og styrke, sier professor Kuvvet Atakan ved Institutt for geovitenskap ved UiB. Skjelvene kan komme helt opp i 7,5 på Richters skala.

— Et slikt skjelv er et stort skjelv i seg selv, men folk i områdene langt unna jordskjelvsenteret vil trolig ikke bli berørt i samme omfang og skala som ved hovedskjelvet, sier Atakan.

På Vestlandet

Et liknende skjelv har faktisk skjedd utenfor kysten av Vestlandet. Det var for 8000 år siden, da issmelting forårsaket et skred på havbunnen. Storeggaskredet forårsaket en gigantisk flodbølge som strømmet inn over Vestlandet.

Det er ikke sannsynlig at dette skjer igjen.

— Prosessene som bygd opp spenningen skjer ikke i dag. Fremdeles litt landheving, men ikke på samme måte, sier Atakan.

I dag bygges gassfeltet Ormen Lange ut ved foten av Storeggaskredet.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Ville hjelpe barn

  2. - Berører en kvart milliard

  3. Mistet mor i flodbølgen

  4. Nordmenn savnet i flomområdene

BT anbefaler

Christine ble utsatt for to hendelser på Haukeland. Den andre kostet henne livet.

– Pasienter som henne blir ikke tatt på alvor, sier Else Falch etter dødsfallet til den utviklingshemmede datteren.

LES SAKEN