Håp om at Duterte kan få slutt på muslimsk opprør

Rodrigo Dutertes valgseier betyr at Filippinene for første gang får en president som kommer fra den sørlige delen av landet. Det gir ham flere fordeler i kampen mot ytterliggående islamisme, mener analytikere.

Publisert Publisert

VALGVINNER: Rodrigo Duterte har kommet med en rekke kontroversielle uttalelser under valgkampen, blant annet har han kalt paven for en horunge. Men for Filippinenes muslimske befolkning har han fremstått som en støttespiller. Foto: Keith Bacongco / Reuters / NTB scanpix Foto: KEITH BACONGCO, NTB SCANPIX

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Duterte har ifølge flere analytikere en dyp forståelse av konflikten i regionen Mindanao, som han selv kommer fra. Han har god kontakt med muslimer, også de mange opprørsgruppene, noe som gir ham et godt utgangspunkt for å håndtere konflikten, ifølge politisk analytiker Richard Javad Haydarian.

Gode nettverk

Duterte har i 20 år vært ordfører i byen Davao og Haydarian peker på at han har brukt flere tiår på å bygge nettverk med regionens muslimske befolkning, og at han har stor tillit blant de over 21 millioner innbyggerne.

Les også:

Les også

Kidnappere slapp ny gisselvideo

— Han er kanskje ingen mirakelkur, men han er i en bedre stilling for å kunne bringe de ulike opprørsgruppene sammen ettersom du er nødt til å få de moderate på din side hvis du skal kunne bekjempe terroristene og ekstremistene, sier han.

Blant de mest ytterliggående opprørsgruppene er Abu Sayyaf, som holder nordmannen Kjartan Sekkingstad som gissel.

Selvstyre for muslimer

Også sikkerhetseksperten Rohan Gunaratna mener at Duterte vil ha en god mulighet til å redusere trusselen fra ekstremistgrupper som Abu Sayyaf og IS ettersom han har lovet å sørge for at muslimer får sitt eget selvstyrte område i Mindanao.

Les også:

Les også

Ti indonesiere løslatt av gisseltakere på Filippinene

— Som den praktiske mannen han er, vil Duterte samarbeide med djevelen hvis det er nødvendig for å gjenetablere fred og stabilitet, sier Gunaratna, som leder International Centre for Political Violence and Terrorism Research i Singapore.

Han mener at etableringen av et selvstyrt muslimsk område vil gjøre det langt vanskeligere for IS å rekruttere jihadister i området ettersom det vil bidra til at misnøyen som IS får sin næring fra, vil minske og forsvinne.

- Historisk urettferdighet

Duterte har under valgkampen kommet med en rekke kontroversielle uttalelser, men når det gjelder den muslimske befolkningen i sør har han fremstått som nyansert. Blant annet har han pekt på opprørets historiske røtter, som blant annet knyttes til en stor innvandring av kristne filippinere til områder som opprinnelig var bebodd av muslimer.

Les også:

Les også

Lover kamp mot Abu Sayyaf

— Vi kan ikke slåss i all evighet. Vi må rette opp den historiske urettferdigheten som er blitt begått mot våre brødre og søster fra Moro-folket, fremholt Duterte under valgkampen.

Publisert
BT anbefaler

«Da alt var over, spilte Lars Arne Nilsen til 10 på børsen. Sjefene hans, derimot ...»

Lars Arne Nilsen avsluttet raust, ydmykt og med storsinn.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Privatperson stanset vogntog som skadet E16-tunneler. Politiet skal «ta en alvorsprat med sjåføren».

  2. Døde på sykehuset etter trafikkulykke

  3. – Mann falt fem-seks meter ned, var bevisstløs

  4. Apoteka førebur seg på ekstremsal av munnbind: – Vi følgjer situasjonen nøye

  5. Her er Branns krav til ny trener

  6. Stor eksplosjon i Beirut