Får kjeft for Putin-gratulasjon

Trump skulle ikke bruke ordet «gratulerer» i sin telefonsamtale med Putin. Slik gikk det ikke.

Publisert Publisert

TROSSET SINE RÅDGIVERE: Donald Trump gratulerte Vladimir Putin, til tross for at hans rådgivere hadde sagt han ikke burde gjøre det. Foto: AP

  • Erik Jensen
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Hvordan sender man gratulasjoner til en person som man mistenker å ha jukset seg til valgseier, men som man likevel må gratulere av hensyn til diplomatiet?

Med 76 prosent av stemmene i søndagens valg kan Vladimir Putin ta det helt med ro og bli sittende som russisk president i ytterligere seks år. Siden søndag har all verdens ledere hatt mulighet til å øve seg i den vanskelige balansegangen det er å gratulere en autoritær leder med valgseier.

Verst gikk det for Donald Trump. Helt siden presidentvalget høsten 2016 har Trump vært mistenkt for å ha fått russisk drahjelp i valget, og hans rådgivere hadde gjort et grundig forarbeid for å sikre at samtalen med den russiske presidenten ikke skulle kunne feiltolkes.

Huskeliste

Før telefonsamtalen hadde rådgiverne skrevet ned en rekke viktige punkter på en huskeliste for Trump. Øverst på listen sto det angivelig skrevet «Ikke gi gratulasjoner», i store bokstaver.

Men det var naturligvis det første Trump gjorde, ifølge amerikanske medier. Etter å ha gratulert Putin klarte han til gjengjeld å unnlate å nevne nervegiftattentatet mot en tidligere russisk spion i Storbritannia, krisen i Ukraina, innblandingen i valg, etterforskningen mot Trump og hans families relasjoner til Russland, samt en rekke andre ømfintlige emner.

– Det var en veldig fin samtale, erklærte Trump i etterkant.

Den tidligere republikanske presidentkandidaten, senator John McCain, var alt annet enn fornøyd.

– En amerikansk president kan ikke kalle seg leder av den frie verden ved å gratulere diktatorer for å ha jukset seg til seier i et valg. Ved å gjøre det fornærmet president Trump alle russiske borgere som ikke fikk lov til å stemme i et fritt og rettferdig valg, skrev McCain på Twitter.

Det førte til at andre minnet McCain om at Trumps forgjenger i Det hvite hus, Barack Obama, heller ikke ville ødelegge stemningen forrige gang Putin vant det russiske presidentvalget i 2012. Relasjonene mellom USA og Russland var nok litt varmere den gang, men også Obama gratulerte Putin med valgseieren.

– Kvalmende og pinlig

Heller ikke formannen for EU-kommisjonen, Jean-Claude Juncker, klarte å unngå å gratulere Putin med valgseieren. Juncker sendte Putin et ønske om et godt samarbeid mellom EU og Russland.

– Jeg håper du vil bruke din fjerde periode til å nå dette målet. Jeg vil alltid være din partner i denne anstrengelsen, skrev Juncker til den russiske presidenten.

– Kvalmende … Et pinlig brev, lød kommentaren fra Ashley Fox, lederen for den konservative britiske gruppen i EU-parlamentet.

Mange andre – inkludert Tysklands forbundskansler Angela Merkel – har også gratulert Putin med seieren, men angivelig på en mer avdempet og distansert måte som mange vil mene er mer passende.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Svensk utenriksminister: - Valget i Russland er rigget

  2. Slik feiret Putin brakvalget

  3. Johnson sier Putin vil bruke fotball-VM på samme måte som Hitler brukte OL

  4. Putin fikk resultatet han hadde ønsket seg

  1. Vladimir Putin
  2. Donald Trump
  3. Russland