Fem politifolk drept av snikskyttere i USA

Den siste mistenkte gjerningsmannen i skyteepisoden i Dallas torsdag kveld, er død. Ytterligere tre er pågrepet av politiet som har stengt av flere områder i Dallas.

En politibetjent i Dallas samler tankene i noen minutter mens hun står vakt i et veikryss. Fem politibetjenter mistet livet fredag morgen, og flere er fortsatt kritisk skadd.
Store deler av Dallas er sperret av på ubestemt tid etter at fire politimenn ble drept.
En mor beskytter sine barn under skytingen i Dallas.
En politimann på akuttmottaket ved Baylor University Hospital i Dallas.
Politibetjenter på stedet under demonstrasjonen i Dallas.
Polititeip rundt området er politiet utvekslet skudd med de mistenkte tidligere i dag.
Politibetjenter på stedet under demonstrasjonen i Dallas.
Politiet i Dallas sjekker en mistenkelig bil tidlig om morgningen 8. juli. 2016
Politibetjenter på stedet under demonstrasjonen i Dallas.
  • Johanna Magdalena Husebye
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Skytingen skjedde mens hundrevis av mennesker marsjerte nedover en av byens hovedgater i en protestdemonstrasjon mot at to afroamerikanere er skutt og drept av amerikansk politi de siste dagene. Tolv politibetjenter ble truffet av skuddene torsdag kveld, hvorav fem er døde. Flere er kritisk skadd. Også to sivilpersoner ble skadd av kulene, skriver CBS News.

Videobilder viser at demonstrantene løp for livet, mens politifolk søkte dekning bak parkerte biler da skuddene haglet fra snikskyttere på taket til et parkeringshus langs gaten.

Ifølge øyenvitner ble det avfyrt minst 20 skudd, og Dallas' politisjef David Brown sier det så ut som gjerningsmennene var ute etter å treffe så mange politifolk som mulig. Ifølge politiet var det fire snikskyttere.

Vitner sier at en av politimennene ble drept i en skuddveksling med en av gjerningsmennene, og at mannen som skjøt, bar på store mengder ammunisjon.

— Drept med bomberobot

Politiet opplyser at tre personer er pågrepet, og den mistenkte som forskanset seg i et parkeringshus der han truer med mer vold og hevdet at han hadde plantet flere bomber i byen er død, det melder en rekke amerikanske medier.

– Mannen vi forhandlet med, engasjerte seg i skuddveksling med oss og fortalt oss at slutten var nær, at han ville skade og drepe flere av oss, og at det er bomber plantet overalt i parkeringshuset og i byen, sier Dallas' politisjef David Brown.

Brown opplyser om at den mistenkte ble drept av en bomberobot,skriver NRK på sine nettsider.

— Det lyktes ikke å forhandle med den mistenkte, vi forsøkte i flere timer. Vi så ikke en annen løsning enn å plassere et eksplosiv på vår bomberobot, sa Brown.

Brown bekrefter at det var bomben som drepte mannen, og ikke skudd som det tidligere ble varslet av en rekke lokale og internasjonale medier.

De tre andre mistenkte som ble pågrepet avhøres av politiet i Dallas.

— De som er pågrepet har ikke vært samarbeidsvillige, og vi har tilkalt flere etterforskere som skal hjelpe å finne motivet bak dette angrepet, sier Rawling til CNN.

Nyhetsbyrået AFP melder på sin Twitterside at en av de mistenkte skal ha sagt i avhør at han ønsker å drepe hvite politimenn.

Kriminalteknikere etterforsker i Dallas sentrum etter drapet på fem politibetjenter.

En talsmann for Dallas-politiet, Max Geron, sier at politiet er i gang med omfattende operasjoner over hele sentrum av den vanligvis så travle byen. Geron har uttalt til BBC at ingen eksplosiver er funnet så langt.

Bombeeksperter har i tillegg tatt seg av en mistenkelig pakke som en av de tre pågrepne hadde på seg.

LES OGSÅ:

Les også

Angriperne drept etter gisseldrama

Den påfølgende jakten på gjerningsmennene strakte seg over hele sentrum av millionbyen, et område fullt av restauranter, hoteller, forretninger og noen boliger.

Fox News skrev på Twitter litt før halv ni at El Centro College var i lockdown. Universitetet ligger rett ved siden av parkeringshuset hvor politiet forhandlet med en av de mistenkte. Alle studenter og ansatte skal nå ha forlatt bygningen, skriver El Centro College på sin Facebook side.

Politiet i Dallas søker dekning bak en bil utenfor parkeringshuset der politiet var i skuddveksling med en av de mistenkte fredag morgen.

— Mamma ringte for å spørre hvor jeg var

Andrew Jones (23) er student på El Centro, og sier han egentlig hadde tenkt seg på skolen i dag.

— Vi fikk en e-post hvor det sto at skolen var stengt på grunn av skyting, sier han på telefonen til Bergens Tidende fra Dallas.

Jones forteller at han var på jobb da skytingen fant sted, og ble oppringt av sin mor.

— Hun var på vei til sentrum for å kjøre min tante på jobb da det skjedde. Trafikken sto helt stille, så det tok noen timer før hun kom seg hjem.

DALLAS: Andrew Jones fra Dallas skulle egentlig på universitetet i dag før han fikk melding om at skolen var i lockdown på grunn av skytingen. - Jeg skjønner ikke hvordan dette kan skje, sier han til BT.

Hun ringte for å spørre hvor jeg var, og fortalte at det var skyting rett ved siden av skolen, forteller han.

Jones forteller at han ble helt sjokkert da han hørte nyhetene.

— Jeg skjønner ikke hvordan noe sånt kan skje. Det er helt grusomt. Jeg kan ikke tro at noen kan bruke en protest til å skyte ned politioffiserer, sier Jones.

Jones bor omtrent en halvtime fra universitet og sier han kommer til å holde seg hjemme i dag.

— Flere steder av sentrum er stengt av, så ingen kommer seg ut eller inn, sier han.

Arrestert for bagateller

Helikoptre surret i luften over byen, mens politifolk med automatgevær sto på gatehjørnene. Luftfartsmyndighetene har innført flyforbud over Dallas.

Demonstranter deltar i en protest mot politivold i Dallas, minutter før snikskyttere skjøt elleve politifolk, hvorav fire døde.

Demonstrasjonen var en spontan og fredelig protest mot ny politibrutalitet mot svarte amerikanere som er arrestert for bagateller av hvite politifolk, de siste tilfellene i en lang rekke lignende hendelser de siste årene.

Denne uken skjøt og drepte politiet igjen to menn, 37 år gamle Alton Sterling i Louisiana og 32-åringen Philandro Castile i Minnesota.

Stemningen ble særlig amper etter at Castiles kjæreste filmet og strømmet hans dødskamp i bilen som ble stanset på grunn av et defekt baklys i en forstad til St. Paul, med kjæresten ved siden av seg og en fire år gammel datter i baksetet.

LES OGSÅ:

Les også

Flere innbrakt etter skyting på Lørenskog

Politiet skjøt ham da han prøvde å ta frem lommeboken si, og på videoen kan man se hvordan T-skjorten hans gradvis blir rød av blod.

Andre steder i USA, blant annet i New York, Chicago og Los Angeles, gikk demonstrasjonene mot politivolden fredelig for seg. I New York marsjerte hundrevis av mennesker fra Union Square opp Fifth Avenue mens de ropte slagord mot politiets overgrep.

— I dag er fokuset på ofrene

Kringkastingsselskapet BBC skrev i sine nettsider at president Barack Obama har blitt informert om situasjonen i Dallas. Talsperson for Det hvite hus, Josh Earnest sier presidenten ba sine ansatte om å holde han oppdatert etterverdt som de fikk mer informasjon.

Obama befinner seg i Polen på NATO-toppmøtet. Rundt klokken halv tolv sa han i en pressekonferanse at føderale myndigheter vil hjelpe Dallas-politiet med hva enn de må trenge i etterforskningen fremover.

- I dag er fokuset vårt på ofrene og deres familier, sa Obama i en pressekonferanse om ofrene i Dallaskytingen.

— De ansvarlige vil bli straffet, men i dag er fokuset vårt på ofrene og deres familier. Politioffiserer over hele USA føler dette tapet helt inn i hjerteroten. Hele Dallas er i sorg, sa Obama.

Han oppfordret alle amerikanere til å be for ofrene.

— Be en bønn, og tenk på dem som falt i dag. Tenk også på alle politibetjentene som setter sine liv på spill for dette landet hver eneste dag, sa han.

— Vi vet ikke alt ennå. Det vi vet, er at det var et ondsinnet, overlagt og grusomt angrep på politiet, sier han.

- Dødeligste angrep på 100 år

På pressekonferansen påpekte han at muligheten for å eie slike kraftige våpen, øker sannsynligheten for angrep med mange døde.

— Vi vet også at når folk er bevæpnet med kraftige våpen, vil slike angrep dessverre være mer sannsynlige og mer tragiske. Dette er en virkelighet vi i dagene som kommer er nødt til å forholde oss til, sa han.

Den Amerikanske TV-kanalen NBCskriver at skuddramaet i Dallas er det dødeligste angrepet på amerikanske politibetjenter på 100 år.

Kongressmedlem for Demokratene, Eddie Bernice Johnson, representerer Dallas i kongressen. Hun gikk ut på Twitter tidligere i dag og oppfordrer kongressen til å handle.

Deler av Dallas stenges

Dallas politiet har nå stengt av store deler av området rundt stedet der skytingen fant sted mens politiet etterforsker. Området ble stengt rundt klokken 05.00 lokal tid, skriver BBC. Alle busser og tog i området er stanset.

— Det er ingen som kommer ut eller inn av det området, sa en Dallas politibetjent til BBC.

Det britiske kringkastingsselskapet skriver på sine nettsider at det er ukjent hvor lenge området vil være avstengt.

Det avstengte området markeres med gult. - Ingen kommer ut eller inn, sier en Dallas politibetjent til BBC.

— Vi må stå sammen

Ordfører i Dallas, Mike Rawlings, var tydelig preget da han uttalte seg om terrorenpå en pressekonferanse tidligere i dag.

— Vi overdriver ikke når vi sier at våre politibetjenter setter livet sitt på spill hver eneste dag. Vi må stå samlet som by, og vi må stå samlet som land for å lege de sårene som vi føler, sa Rawlings.

Saken oppdateres

Publisert
BT anbefaler

Se video: Flammene står høyt opp fra bygget

Full overtenning. Folk ble bedt om å holde seg inne. Brannvesenet melder at brannen er slukket.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Nå skal det settes opp pleksiglass i stortingssalen

  2. Valhammer får i oppdrag å danne byråd: – Tiden for omkamper må være forbi

  3. Disse tre sikrer flertall for bybane over Bryggen

  4. – Ved siden av Bibelen og Hamsun, burde alle nordmenn ha denne boken i hyllen

  5. Styret i Rødt anbefaler å erstatte Viste som gruppeleder

  6. Regjeringen med nye tiltak: Dette gjelder fra midnatt