Dropper rakettskjold

Årsak: Endret trusselbilde.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

USA går bort fra planene om å bygge et rakettskjold i det østlige Europa, skriver avisen Wall Street Journal. Årsaken skal være endringer i det globale trusselbildet.

Les også

Her er Norges bidrag til USAs rakettforsvar

Tsjekkias statsminister Jan Fischer bekrefter at USA går bort fra planene. Polen har også fått beskjed om president Barack Obamas beslutning, sier en tjenestemann i Warszawa.

Rakettskjoldet skulle etter planene stå ferdig i 2012. Men prosjektet har vakt voldsomme reaksjoner blant de politiske lederne i Moskva, som mente rakettskjoldet var en direkte trussel mot Russland.

Wall Street Journal oppgir «velinformerte personer» som kilde for sin melding, som torsdag ikke var bekreftet på offisielt hold. President Barack Obama og hans regjering skal ha kommet fram til at utviklingen i Iran gjør at rakettskjoldet ikke lenger er nødvendig.

Polens viseutenriksminister Andrzej Kremer sa torsdag at «det er en realistisk mulighet» for at rakettskjoldet ikke kommer i stand. I Praha bekreftet en tjenestemann at Obama hadde ringt Tsjekkias statsminister Jan Fischer for å drøfte rakettskjoldplanene.

Redusert trussel?

— Irans program for langtrekkende raketter har ikke utviklet seg så raskt som tidligere antatt. Dette reduserer trusselen mot de største delene av USA og mot de viktigste hovedstedene i Europa, het det i Wall Street Journals artikkel.

Ifølge avisen kan gjennomgangen av rakettskjoldprosjektet som Obama har beordret, være fullført så tidlig som i neste uke. Hvis prosjektet blir lagt til side, foretar USA en større politisk kursendring fra ekspresident George W. Bushs linje, het det videre.

Bush-regjeringen brukte Irans antatte forsøk på å utvikle atomvåpen som ett av de viktigste argumentene for rakettskjoldet. Det skulle bestå av avskjæringsraketter utplassert i Polen, styrt fra et radaranlegg i Tsjekkia.

«Realistisk mulighet» - Vi hører fra ulike hold at det nå er en realistisk mulighet for at skjoldet ikke blir utplassert her, sa Andrzej Kremer ifølge den britiske rikskringkastingen BBC torsdag.

Rakettskjoldet skulle etter planene stå ferdig i 2012. Men prosjektet har vakt voldsomme reaksjoner blant de politiske lederne i Moskva, som mente rakettskjoldet var en direkte trussel mot Russland. Det hjalp ikke at amerikanerne gang på gang forsikret at systemet skulle gi beskyttelse mot angrep fra terrorister.

Ifølge Wall Street Journal lukker ikke Obama-regjeringen døren for prosjektet for godt. Planene om et rakettskjold kan bli vekket til live igjen, hvis Iran for alvor setter i gang utvikling av langtrekkende raketter, skrev avisen torsdag.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Meningen med livet, eller NATO

  2. Norge i knipe

  3. Rakettvedtaket tolkes helt ulikt

  4. SV-murring mot rakettskjoldvedtak

  5. Går god for rakettskjold

  6. Norge i NATO-knipe

  7. Slår tilbake mot Strøm-Erichsen

  8. Alene om rakettskjoldskepsis