Alene om rakettskjoldskepsis

Norges skepsis til USAs rakettskjold fikk lite støtte på gårsdagens NATO-møte.

Publisert Publisert
  • Eystein Røssum
iconDenne artikkelen er over 12 år gammel

Det kjølige forholdet mellom NATO og Russland viser seg på mange måter. I går formiddag dukket det opp i form av Russlands mest fryktinngytende bombefly — Tupolev 160 - med stø kurs sørover, vest for Bodø.

De supersoniske bombeflyene er Russlands største og mest moderne, konstruert for å fly bombetokt på tvers av kontinentene - også med atombomber.

De la seg tett opp til norsk luftrom, og fortsatte sørover, fulgt av både norske, britiske og danske jagerfly. Først 222 kilometer nordvest for den nederlandske badebyen Noordwijk snudde de russiske pilotene.

— De la seg vesentlig nærmere norsk luftrom enn vi er vant med. Vi har aldri sett dem på denne kursen før, sier generalmajor Thor A. Sandli, sjef for NATOs luftoperasjonssenter i Bodø.

Kjøligere enn på lenge

Da flyene snudde, var de bare 20 minutter unna Noordwijk. Klokken var 12.40, og NATO-ministerne satt akkurat i møte med Russlands forsvarsminister Anatolij Serdjukov i det såkalte NATO-Russland-rådet.

Der er stemningen dårligere enn på lenge. Ingen tror det var tilfeldig at Russland sendte ut sine mest avanserte bombefly samtidig som NATO skulle drøfte saker der de er på full kollisjonskurs med Russland.

Russerne vil ha stanset USAs planer om et rakettskjold - et skjold også NATO vurderer å koble seg på. Russland mener rakettsystemet er en trussel mot dem, og truer blant annet med å trekke seg fra en av de sentrale nedrustningsavtalene.

Russerne er også sterkt misfornøyd i Kosovo, der NATO har stilt seg bak en FN-plan som legger opp til løsrivelse av provinsen fra Russlands gamle venn Serbia.

«Ikke overbevist»

USA har lenge prøvd å blidgjøre russerne i rakettskjoldsaken, blant annet ved å tilby russiske inspeksjoner og samarbeid. Hittil har det ikke ført frem.

— Vår posisjon er den samme som før, sa forsvarsminister Serdjukov til russisk presse etter møtet. Han mente de amerikanske forslagene ikke var nok, selv om USA nå «begynner å skjønne våre bekymringer bedre».

Også Norge er skeptiske til USAs rakettskjoldplaner. Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen målbar den norske kritikken i møtet med sine ministerkolleger i går.

Hun sa i det lukkede møtet at den norske regjeringen «fortsatt er skeptisk til de nåværende planene om et missilforsvarssystem i Europa. Vi er fortsatt ikke overbevist om at dette er det riktige svaret på utfordringene vi står overfor. Og vi er bekymret for at det kan bidra til et nytt våpenkappløp».

Frankrike avventende

Alle NATO-landene er blitt enige om å se på mulighetene for å koble sammen USAs planlagte skjold med et mindre NATO-skjold - et prosjekt som i så fall skal dekke alle NATOs medlemsland. Målet er å ta stilling til spørsmålet til våren, kanskje før neste NATO-toppmøte.

— De fleste er tilfredse med at prosessen nå går sin gang. Ingen andre var så skeptiske som oss, sier Strøm-Erichsen om runden rundt bordet. Frankrike sa at de ennå ikke har tatt stilling til planene, men ellers var det lite lignet på støtte til den norske posisjonen.

Strøm-Erichsen er programforpliktet til å være kritisk, siden motstand mot rakettforsvaret er innskrevet i Soria Moria-erklæringen. Samtidig mener mange at USAs rakettskjold uansett ikke lar seg stanse, og at det beste for NATO derfor vil være å bli med for å få en hånd på rattet.

Strøm-Erichsen mener ellers at tonen i NATO-Russland-rådet var «konstruktiv», tross den store uenigheten i flere saker. Til NTB sa hun i går kveld at hun ikke ser de russiske flygingene som en trussel.

Foto: Bjelland, Håvard

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Tide vil anmelde ungdommer etter denne episoden. - De oppfører seg skikkelig ille

  2. – Frå tid til anna prøver dei å få meg tilbake. Eg svarer det same kvar gong.

  3. – Livet mitt var i fare. KrF kjemper mot loven som kunne ha hjulpet meg.

  4. Haukeland planlegg for ny koronabølgje i sommar

  5. Politiaksjon ved hotell i sentrum

  6. – KrF lager politisk maktshow for å hindre kvinner i å kontrollere egen kropp