Fikk endelig møte sønnen

Fredag ettermiddag fikk Mathilde Moland et kort møte med sønnen Tjostolv i fengselsgården i Kisangani.

Matilde Moland reiste fra Kjevik torsdag morgen til Kongo og fikk fredag møte Tjostolv i fengselet i Kisangani.
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

– Det ble et kort og hektisk møte. Vi møttes i fengselsgården og fikk snakket litt sammen. Han fortalte at det gikk bra og at han var i såpass god form at han var begynt å trene litt igjen, sier hun til Agderposten.

Møtet skal ikke ha vart i mer enn en halv time, og Mathilde Moland ønsket ikke utdype hva de hadde snakket om. Fredagens møte var det første på elleve måneder.

Mathilde Moland landet ved 10-tiden fredag formiddag i Kisangani etter å ha vært på reisefot i et døgn. Hun valgte å ikke reise til rettslokalet hvor sønnen og medtiltalte Joshua French forklarte seg for militærtribunalet.

Familiebilder og brød

Det er predikant Rune Edvardsen som forsøker å ordne møtet mellom mor og sønn. Tjostolv Moland skal ha sagt til predikanten at han ser fram til å møte moren.

– Vi er utålmodige begge to. Timene her nede er dyrebare, sa Mathilde Moland fredag. Hun skal være i Kisangani til mandag.

Mathilde Moland har blant annet med seg et album med familiebilder og hjemmebakt brød som hun vil gi til sønnen i fengselet, skriver Tvedestrandsposten, som følger moren på reisen.

Foruten Edvardsen reiser Mathilde Moland sammen med lege Terje Erlid. Det er Edvardsen som har hjulpet henne med å organisere reisen, blant annet i samarbeid med myndighetene i Kongo.

Fikk ny advokat

Temaet for rettsprosessen i militærtribunalet fredag var anklagene om at de to nordmennene var i Kongo for å drive spionasje til fordel for Norge. Etter at French og Moland under ankesaken har blitt forsvart av Guillaume Likwela, tok advokat André Kibambe over som Molands forsvarer fredag formiddag.

I første rettsrunde var Kibambe den mest profilerte av nordmennenes forsvarere, men han ble ikke engasjert til ankesaken fordi han skal ha vært for dyr.

Etter at Tjostolv Molands helsetilstand endret seg, vurderte advokat Marius Dietrichson, som følger saken som de to nordmennenes rådgiver, det som best at nordmennene fikk hver sin forsvarer. Han tok derfor kontakt med Kibambe på nytt.

– Godt for ham

Dietrichson håper besøket av Molands mor blir vellykket.

– Det er flott at hun får kommet og snakket med sønnen. Det tror jeg han har godt av, sier Dietrichson til NTB.

Tjostolv Moland ble onsdag flyttet tilbake til fengselet i Kisangani etter å ha vært nærmere to uker på sykehus under behandling for psykose. Mens domstolen nå behandler Moland som en frisk person, sier både medtiltalte Joshua French og andre som er til stede i retten, at Moland fremdeles er psykotisk.

Tirsdag fortalte Moland retten blant annet at han støtter den forhatte opprørslederen Laurent Nkunda, og at han støtter tutsienes sak i Kongo. Etter uttalelsene har klimaet i retten endret seg merkbart, og Dietrichson karakteriserte det å forklare seg slik i dette området av Kongo som suicidalt.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. - Jeg tror på en god slutt

BT anbefaler

Se video: Flammene står høyt opp fra bygget

Full overtenning. Folk ble bedt om å holde seg inne. Brannvesenet melder at brannen er slukket.

LES SAKEN