Tamifluresistent H1N1-virus i Storbritannia

Viruset smitter mellom mennesker og sprer seg blant alvorlig syke på britisk sykehus.

MUTERT: I Storbritannia har et mutert virus som er motstandsdyktig mot influensamedisinen Tamiflu smittet mellom mennesker - for første gang i verden. FOTO: SCANPIX
  • Aftenposten.no
  • Mari Torsdotter Hauge
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Britiske helsemyndigheter opplyser fredag kveld at en versjon av svineinfluensaviruset som er motstandsdyktig (resistent) mot Tamiflu har spredd seg mellom sykehuspasienter, melder BBC.

Fem pasienter ved en enhet for alvorlig svineinfluensasyke i risikogrupper ved Wales Universitetssykehus i Cardiff skal ha blitt smittet av det muterte viruset.

Tre av de fem skal angivelig ha blitt smittet på sykehuset.

Ifølge BBC tror man at disse er de første i hele verden som har blitt smittet fra menneske til menneske av det muterte viruset.

To av de fem pasientene ved Wales-sykehuset er blitt friske og har blitt skrevet ut av sykehuset. En person er under intensivbehandling, og tilstanden beskrives som kritisk. De to siste blir også behandlet ved sykehuset, men de skal ikke være alvorlig syke.

Ifølge britiske helsemyndigheter betyr dette ikke at risikoen nå er større for andre, og man analyserer nå prøver for å finne ut nøyaktig hva som har skjedd.

Mutert virus oppdaget i Norge

Fredag ble det også klart at svineinfluensaviruset har mutert i Norge. Det er alvorlig, men helsemyndighetene forsikrer at det ikke er noen grunn til panikk.

Les også

- Mutasjon ikke alarmerende

Laboratorieprøver fra 70 pasienter er undersøkt, hvorav åtte pasienter er døde. Totalt er det funnet mutasjon hos tre av pasientene. To av dem er døde, mens den tredje er frisk igjen etter å ha vært innlagt med alvorlig sykdom. Han ble syk i august i år, og erklært frisk samme måned, opplyser Helsedirektoratet overfor Aftenposten.no.

Finnes også i andre land

Det muterte viruset som er oppdaget i Norge, er også funnet i andre land.

— Vi har funnet det muterte viruset hos to av de første pasientene som døde her i landet, i juli-august. Det betyr at dette viruset har vært i omløp i Norge helt siden pandemien startet. Derfor venter vi ingen stor endring i situasjonen fremover, sier Larsen.

- All grunn til å tro at Tamiflu vil virke

Det nye, muterte viruset fester seg lenger ned i luftveiene enn det opprinnelige. Det slår til i lungene til pasientene, noe som betyr mer alvorlig sykdom enn ved det opprinnelige viruset, som først rammer i halsen og de øvre luftveiene.

— Vi har all grunn til å tro at både Tamiflu og influensavaksinen vil virke også på den muterte utgaven av viruset, ettersom mutasjonen har skjedd på en del av viruset som ikke har noe med influensavaksinen å gjøre, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen til Aftenposten.no.

Publisert