- De slakter fanger og stjeler organer

Gu Hong er ikke det fnugg i tvil om at Falun Gong-fanger regelrett slaktes for at viktige organer skal bli solgt til rike utlendinger.

  • Olav Garvik
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 14 år gammel

Representanter for Falun Gong delte ut brosjyrer om forfølgelse og overgrep i Kina. Plutselig stanset en norsk lege som fortalte at en kinesisk kollega på en legekongress aldeles uoppfordret hadde tilbudt seg å skaffe organer til transplantasjon! Han skulle få de han behøvde.

Det er kinesiske Gu Hong som forteller dette. Hun har bodd 17 år i Norge og er en av kontaktpersonene til Falun Gongs virksomhet her til lands. Veien tilbake til hjemlandet er definitivt stengt. Det fikk hun bevis på da hun søkte visum og ville hjem til Shanghai for å besøke sin far som lå på dødsleiet.

«Ondskapens sekt»

Å tilhøre Falun Gong er livsfarlig, selv om det i utgangspunktet gjelder en bevegelse som dyrker noe så tilforlatelig som meditasjon og mosjon. Etter at den ble forbudt i 1999 som «ondskapens sekt», er flere millioner kinesere forfulgt og fengslet i omskoleringsleirer.

Gu Hong sier at hun har troverdige rapporter fra Kina om at forfølgelsene og arrestasjonene har økt i omfang nå i månedene før de olympiske leker i Beijing.

Svært mange ender etter sigende sine dager i fangenskap. Øyenvitner hevder hardnakket at de friskeste fangene blir tvangsoperert for at såvel nyrer som hjerte, lever og hornhinner skal bli solgt.

– Vi har omfattende bevis på at dette skjer i stort omfang. Jeg vet selv om en person som døde under mystiske omstendigheter bare en uke etter at han ble fengslet, sier Gu Hong. Hun har for øvrig en kusine som sitter fengslet – hvis hun fortsatt lever.

Det skal være Falun Gong-fanger som er mest ettertraktet som donorer.

Canadisk rapport

Det nærmeste vi kommer sannheten om den gruoppvekkende organplyndringen er en canadisk rapport som ble presentert sommeren 2006. Statssekretær David Kilgour og menneskerettsadvokat David Matas hadde i lengre tid forsøkt å verifisere påstander og rykter om tvangsoperasjoner med døden til følge.

Selv om de ikke var i stand til å dokumentere uhyrlighetene, mente de at indisiene likevel var tallrike og sterke. Dessuten hadde leger som var involvert i ugjerningene røpet seg, i hvert fall indirekte. En legefrue hadde for eksempel fortalt at hennes mann fjernet hornhinnene på et par tusen Falun Gong-fanger. Etter inngrepene overtok andre kirurger og «forsynte» seg med flere organer.

Amnesty urolig

Også Amnesty International har i lengre tid prøvd å trenge til bunns i de uhyggelige påstandene om systematisk organrøveri. Rådgiver Gerald Kador Folkvord, som er spesialist på menneskerettigheter i Kina, sier at Amnesty ennå ikke er i stand til å bekrefte eller avkrefte noe. Han er likevel urolig for at det kan være dekning for mye av det som står i den kanadiske rapporten.

Folkvord har selv møtt Falun Gong-sympatisører som har sluppet fri fra fangeleirer. En kvinne kunne bl.a. fortelle at hun var forundret over den grundige legesjekken hun måtte gjennom. Men først som fri kvinne kunne hun lese om organtyveriene. Da falt brikkene på plass. Hun skjønte straks at noen prøvde å finne ut om hennes organer kunne brukes.

Gerald Kador Kolkvord setter også den omfattende korrupsjonen i Kina i sammenheng med det påståtte salget av menneskeorganer. Det ligger store penger i dette. Rike utlendinger vil ikke vente i en eller annen offentlig kø, men betaler i dyre dommer for å få et kinesisk hjerte, eller nyre, i løpet av en uke eller to.

Big business

Etter at sykehusene ble privatisert i Kina er det mange av dem som overlever økonomisk utelukkende fordi de selger organer til utlendinger. Dette er blitt big business. Salg av organer er riktignok forbudt ved lov, men for en lege og et sykehus, som har behov for et organ, er det ingen heksekunst å skaffe seg den ettertraktede varen.

Fra offisielt kinesisk hold blir påstandene om regulært salg av organer fra Falun Gong-fanger dementert på det sterkeste.

– Det er ikke lett å finne ut av de faktiske forhold så lenge myndighetene nekter utenforstående å slippe inn i fangeleirer og sykehus, som angivelig driver denne virksomheten, sier Folkvord.

Heller ikke eventuelle vitner gir så lett lyd fra seg. Etter å ha blitt frarøvet vitale organer går de naturlig nok med hemmeligheten i graven.

Publisert