Hard ordkrig før riksrettsavstemning

Frontene er steilere enn noen gang når Representantenes hus forbereder seg på å stemme for at riksrettsprosessen mot Donald Trump blir sendt til Senatet.

Publisert Publisert

Etter alle solemerker vil onsdagens avstemning i Representantenes hus bane vei for at Trump blir stilt for riksrett i Senatet over nyttår. Foto: Foto: Evan Vucci, AP / NTB scanpix

  • NTB

Demokratene vil kalle inn vitner når presidentens riksrettsskjebne skal bli avgjort i Senatet, et ønske Det hvite hus kaller «latterlig».

Men før det skal Representantenes hus stemme over om Trump skal bli stilt for riksrett i Senatet. Ettersom Demokratene har flertall i Representantenes hus, er det ventet at saken når Senatet over nyttår.

Så godt som alle representantene vil stemme med partiet sitt under onsdagens avstemning.

Trump har vedgått at han er ikke kan stanse avstemningen i Representantenes hus. Han valgte i stedet å gå til frontalangrep på Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, i det som har blitt sett på som en politisk markering fram mot valget i 2020.

Republikanerne har flertall i Senatet, og det er derfor de som har ansvar for å organisere riksrettsprosessen når den kommer dit.

Hvis prosedyrene fra de to tidligere riksrettssakene – mot Andrew Johnson i 1868 og Bill Clinton i 1999 – etterfølges, vil en gruppe demokrater tidlig i januar gå inn i Senatet og lese opp de to tiltalepunktene mot Trump.

Etter det vil de 100 senatorene, hvorav 53 er republikanere og 47 demokrater, stemme over Trumps skjebne. Det krever to tredjedels flertall, noe som utgjør 67 av senatorene. Det er liten tvil knyttet til hva utfallet blir siden republikanerne har flertall.

Publisert