You’ll never shop alone

Maser din fotballgale kjæreste om nok en tur til Liverpool, så er det mange gode grunner til å slenge seg på – selv om du ikke bryr deg en døyt om hverken ballspill eller The Beatles.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

— Second to none! Liverpool er best, smiler Hayley Lester.

Den unge, vordende bruden snakker ikke om fotball, men om shopping.

Det er knappe tre uker til hun skal skifte etternavn til Cox. Mye skal handles inn, og det er utelukkende derfor hun i dag har tatt turen helt fra Newcastle til Liverpool.

— Jeg skal hente bryllupsdressen til forloveden min hos Reiss, borddekorasjoner hos John Lewis og så skal jeg på Harvey Nichols Beauty Bazaar for sminke. Visste du at de har egen champagnebar der?

Second to none! Liverpool er best

Det nærmest gnistrer i øynene hennes der hun farter mellom eksklusive og trendy butikker i det enorme shoppingkomplekset Liverpool One, der det brer seg ut i aksen mellom kjøpesentrene John Lewis og Debenhams.

Liverpool One åpnet dørene i 2008, proppet til randen med butikknavn som gjør shoppingglade gladere enn de nok strengt tatt har råd til.

— London er en bra shoppingby, for all del, men det er mer stress der og alle har det så travelt, sier Lester.

- Jeg foretrekker helt klart Liverpool. Ekspeditørene er mye vennligere, alt er i gangavstand og hele shoppingopplevelsen er bedre. Forresten, skal dere ut i kveld? Palm Sugar Lounge er verdens beste cocktailbar!

Norske fans

Liverpool FC Supporters’ Club Scandinavian Branch nærmer seg 40.000 medlemmer med stormskritt. (Evertons norske fanklubb har litt færre, for å si det diplomatisk.)

Godt fottøy trengs for en lang storbyhelg, og du kan bli godt skodd på for eksempel Office og Dr. Martens i L1 eller her hos Kurt Geiger i Metquarter.

Fotballturer til England for å se favorittlagets hjemmekamper på Anfield har uansett lenge vært en populær aktivitet blant norske Liverpool-fans, og gutta har dominert trafikken.De siste årene har derimot stadig flere kjærester blitt med, for gutta har ikke klart å holde på hemmeligheten. Liverpool har nemlig blomstret voldsomt, og regnes av mange som en verdig konkurrent til London for alle som ønsker seg en fyldig og fancy storbyhelg på andre siden av kanalen.

Her preges ikke lenger utelivet av puber med seigt gulv og fettede fish & chips-kiosker. I et oppfrisket sentrum finner du nå i stedet vinbarer og gourmetrestauranter nærmest på annethvert hjørne.

Du kan med stort utbytte tilbringe flere dager med å utforske det gjenoppståtte havneområdet Albert Dock, som er ett av hele seks områder i byen Unesco har funnet verdig beskyttelse.

Kulturlivet er også formidabelt, og når det gjelder tilbudet av museer og gallerier skal det kun være London som overgår Liverpool i Storbritannia. Du kan jo starte med Tate Liverpool, Museum of Liverpool og World Museum Liverpool, og så se om du har tid og krefter til overs.

Beatles-beundrere får selvsagt mer enn de har godt av her, og på kveldstid kan du gå tørrskodd mellom konserter med en ny generasjon håpefulle «lads».

Fotballfruenes favoritt

— Fra Norge sier du? Da må du hilse John Arne Riise!

Blusen Lindsey Dale prøver på hos eksklusive Cricket er satt ned fra drøyt 5000 norske kroner til rundt 1500. Billig til å være så dyrt, med andre ord.

Sara Holden i den eksklusive butikken Cricket dropper ikke navn for å skryte. Kundelisten hennes byr på langt større kjendiser enn en norsk fotballspiller.Her er vareutvalget av kjoler, vesker, sko og klær håndplukket for Storbritannias aller mest kresne fashionistas og luksusdyr. Ikke minst er WAGs (fotballfruer) en viktig kjernemålgruppe.

Bla opp 25.000 kroner, og en knall oransje Victoria Beckham-kjole er din. Utfyll antrekket med et par Stella McCartney-sko og en Céline-veske, så er du klar for en kveld på byen.

— Vi har holdt på her i tjue år og vært en pioner i å bringe high end-shopping til Liverpool, sier Holden.

Liverpool, liksom

Cricket var tidlig ute, ja.

Da butikken startet opp for tjue år siden var det ikke mange som tenkte på denne vestengelske byen som en fristende og glamorøs shoppingdestinasjon. Snarere tvert imot.

Etterkrigstiden her var først preget av gjenoppbygging og deretter av massiv nedlegging. Havneområder og industri forfalt. Arbeidsledigheten var nært på høyest i landet.

Fraflyttingen var stor, og i 1985 nådde innbyggertallet sitt bunnpunkt med 460.000. Samtidig var arbeidsledigheten over 20 prosent, mer enn det dobbelte av landsgjennomsnittet.

De ivrigste fotballturistene og Beatles-entusiastene fant stort sett veien, men ellers var det lite som fristet.

Men det har skjedd noe med Liverpool siden den gang. Det har skjedd mye.

Ny giv

Et vendepunkt kom i 1988, da det gamle og ærverdige havneområdet Albert Dock gjenåpnet med forlokkende museer, hoteller, restauranter og butikker.

På 90-tallet skjøt den økonomiske utviklingen enda mer fart. Kriminaliteten gikk ned og med fornyet selvtillit satset Liverpool stort på kulturutvikling og turisme.

Det neste store vannmerket kom i 2008 da byen fikk æren av å være europeisk kulturhovedstad samtidig som Liverpool One – L1 blant venner – åpnet.

Anna Mackay selger iskrem i Liverpool når hun ikke studerer geografi i Sheffield.

— Albert Dock og Liverpool One trakk sentrum nedover mot sjøen, forteller Anne Mackay, som studerer geografi og skriver oppgave om byutviklingen i Liverpool.Vi slår av en prat gjennom luken på isbilen, der hun jobber deltid for å finansiere studier og shopping.

— En del av de uavhengige butikkene på Bold Street og der omkring har lidd på grunn av dette, men alt i alt mener jeg utviklingen er positiv for byen.

Livet er vakkert

«In here, life is beautiful» står det på vinduet til den rocka, sexy og lekne butikken Budoir Boutique i andre etasje på det vesle kjøpesenteret Cavern Walks.

Allison Feely i den lekne og rocka butikken Budoir Boutique påstår hardnakket at liverpudlians alltid gjør det de kan for å se godt ut.

— Liverpool er glamorøs, skryter ekspeditør Allison Feely.- Liverpudlians pynter seg hver dag. Det finnes ikke noe som heter «Casual Friday» her. Alle gjør det de kan for å ta seg godt ut hver eneste dag.

Det kan nok stemme, men vinterstid kan kanskje det bli for mye av det gode.

Uansett hvor mange blå termometeret viser, viser motedronninger og andre seg frem i korte skjørt og ermer, uten lue eller strømpebukser.

Liverpudlians pynter seg hver dag. Det finnes ikke noe som heter «Casual Friday» her.

Det er lov å tenke at den tynne bekledningen skyldes at alle er så varme på innsiden.

— Liverpool er en stor by, men den føles som en landsby, sier svenske Emilia Eriksson, som har bodd her i 18 år.

— Far var sjømannsprest. Da han og resten av familien flyttet hjem, ble jeg igjen.

Svenske Emilia Eriksson har ennå ikke lært seg flytende scous etter 18 år i byen, men hun forsøker i alle fall.

I dag jobber hun som «visual merchendiser» i butikken Made Here Liverpool i det fasjonable kjøpesenteret Metquarter. Butikken er fylt med lokale småprodusenters trykksaker, smykker, kunstverk og dingser. Den startet opp som en pop up-butikk, men nå ser det ut til at den kan bli permanent.— I kontrast til London, så er omtrent alle du treffer her genuint interessert i deg, sier Eriksson.

— Liverpudlians tar deg til sitt hjerte.

Miniguide til Liverpool

Shopping

For alle

Liverpool One (L1) kommer ingen utenom. Det enorme shoppingkomplekset sprer seg ut over 234.000 kvadratmeter fordelt på et trettitalls bygninger og en håndfull gater og smug.

Kjedenavn som Topshop , Urban Outfitters , American Apparel , Internacionale , Fred Perry og Harvey Nichols lokker mange, men her finner du også mer unike utsalg.

Prøv for eksempel Nook and Cranny Shop , som selger mange artige leker, bilder, brukskunst, bøker og annet laget av britiske grafiske designere og kunstnere.

Tv-slaver risikerer å gå berserk med kredittkortet i BBC-butikken , mens bokelskere vil elske heftig i den formidable butikken Waterstones .

For ungdommen

Tenåringsfavoritten Hollister i L1 har diskret fasade og høy musikk. Ti låter går i loop i fire måneder, som en effektiv markedsføring av shoppingopplevelsen.

Litt lenge opp i gaten ligger Internacionale med ungdommelig og rocka profil, mens Pulp er butikken for de som aldri får nok av popkulturelle referanser og rock'n roll.

Urban Outfitters er alltid en vinner, der du i tillegg til klær kan plukke med deg artige gaver, bøker og musikk.

For fashionistaen

Cricket i Mathew Street er en pioner innen eksklusiv mote i Liverpool, med fotballfruer som trendsettende klientell. Har også en noe bisarr avlegger vegg i vegg i form av en barne- og babybutikk der du blant annet kan kjøpe designerklær fra Stella McCartney, Missoni og Juicy Couture til de håpefulle.

Peter’s Lane er L1s eksklusive smug, der blant annet Calvin Klein , Karen Millen , Ted Baker , Hobbs og The Kooples holder til.

I kjøpesenteret Metquarter finner du mange eksklusive utsalg som Armani og L.K. Bennet , men for tiden også en del tomme lokaler.

Opulence Furniture i Cavern Walks er relativt nyåpnet, og har luksusmøbler og unike interiørartikler.

For ham

Weavers Door i Cavern Walks er herreavdelingen til den mer rocka Budoir Boutique . Lekre, sobre, og noe pricy klær og sko.

Riess i L1s eksklusive Peter’s Lane har godt utvalg herreklær, og vil du ha noe virkelig eksklusivt får du skreddersydde dresser fra 10.000 kr og oppover hos tradisjonsrike Gieves & Hawkes i Metquarter.

Vi kommer ikke utenom at menn er i flertall i Liverton FC Superstore , som du finner i andre etasje av L1, med Evertons utsalg to dører nedenfor.

Rett ovenfor fotballbutikkene finner du HMV der du kan hamstre musikk og film til resten av livet.

Spis godt

Salt House på hjørnet av Hanover og Paradise Street byr på fantastisk tapas til greie priser.

Jamie Oliver har en uformell restaurant i L1, kalt Jamie’s Italian . Et bra sted for lunsj.

Har du sans for det søte bør du kjenne din besøkelsestid hos Quay Confectionery som, blant mye annet, har et fantastisk utvalg med fudge. Du finner dem på Albert Dock .

Byens beste indiske heter Yukti og befinner seg der Prescot Road krysser Green Lane.

Ta også en tur opp og ned Bold Street med parallellgater, der du finner noen gode kafeer, barer og restauranter.

Få også med deg

Har du kun tid til ett Beatles-stopp, kan du like godt bruke det på museet The Beatles Story på Albert Dock, men dropp suvenirbutikken som er overpriset og har mye ræl.

Dropp også turistmagneten The Cavern Club , som ikke er den originale der The Beatles spilte uansett. Ta heller en pint på The Grapes like ved, der the fab four gjerne drakk seg til mot før konsertene.

Tate Liverpool er et flott kunstmuseum på Albert Dock, med en gavebutikk som virkelig er verdt å utforske.

Slavemuseet forteller blant annet om den ikke alt for ærbare historien til mannen som ga navn til Penny Lane, mens Museum of Liverpool er digert og byr på spennende spesialustillinger.

Publisert
BT anbefaler

Her var hele bandet blitt byttet ut. – Provoserende og lite forståelsesfullt.

Les historien om den opprivende konflikten i Hjerteslag.

Mest lest akkurat nå

  1. Han rykket ut til dødsulykken i Voss. Nå reagerer legen.

  2. Brann vant igjen

  3. Voldssiktet kvinne erkjenner ikke straffskyld

  4. E39-tunnel i Alver stengt

  5. Da flere ville ha furuen, sa Vilhelm nei. – Noen ganger kan man ikke bare tenke penger.

  6. – Alle i klubben er misfornøyde