Parisavtalen trer i kraft langt raskere enn ventet

Parisavtalen trer i kraft om 30 dager, mye raskere enn forventet. 72 land har hittil sluttet seg til den nye klimaavtalen.

Parisavtalen som skal bremse den globale oppvarmingen, trer i kraft 5. november. Foto: Reuters / NTB scanpix

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) gleder seg stort over at klimaavtalen trer i kraft mindre enn ett år etter at den ble vedtatt i Paris. Han understreker at prosessen har gått langt raskere enn med andre store internasjonale avtaler.

– Det viser at det er et veldig momentum bak avtalen. De som var i tvil i Paris, får nå den bekreftelsen, sier Helgesen til NTB. Norge sluttet seg til avtalen i sommer.

– Parisavtalen er den første globale avtalen som pålegger alle land å sette seg gradvis mer ambisiøse klimamål for å redusere utslipp. Det at avtalen trer i kraft så raskt, er en svært god nyhet, og det vitner om at verden står samlet for å forhindre farlige klimaendringer, sier statsminister Erna Solberg (H) i en pressemelding.

– Alvorlig situasjon

Den viktigste grunnen til at prosessen har gått så fort, er at verden ser at faktiske klimaendringer finner sted, mener Helgesen.

Han tror også at det dreier seg om et ønske om å signalisere til kapitalmarkedene at dette er en avtale som faktisk skal gjennomføres, slik at det blir fortgang i grønne investeringer.

– Noe av det viktigste nå er å mobilisere og investere i klimavennlige energisystemer og en grønnere industri. Nå kan investorene føle seg trygge på at avtalen skal gjennomføres, sier Helgesen.

Før USA-valg

Venstres Ola Elvestuen, leder for Stortinget energi- og miljøkomité, mener at også Norge nå er under større press, noe som bør få konsekvenser for neste års statsbudsjett.

– Det går ikke an å undervurdere betydningen av dette. Det er et enormt steg at avtalen trer i kraft, sier Elvestuen til NTB. Han mener også det er viktig at avtalen trer i kraft før presidentvalget i USA 8. november.

President Barack Obama mener at iverksettelsen av klimaavtalen kan bli «et vendepunkt i vår planets historie»

– Dagen i dag er en historisk dag i kampen for å beskytte vårt klima for framtidige generasjoner, sier han.

Utslippsmål

Målet med Parisavtalen er å holde oppvarmingen under 2 grader, men aller helst begrense temperaturøkningen til 1,5 grader.

Samtidig peker klimaforskere på at vi allerede er halvveis til togradersmålet og at det må gjøres mye, mye mer dersom ikke målet skal overskrides.

– Vi står i en veldig alvorlig situasjon, og mye tyder på at klimaforskningen antakelig har vært for konservativ og har undervurdert hvor raskt klimaendringene vil komme, sier Helgesen.

– På den andre siden står vi i et teknologiskifte som er helt formidabelt og som muliggjør større kutt i utslippene enn de vi så for oss for bare noen år siden, understreker han.

Første i sitt slag

EU-parlamentet godkjente Parisavtalen tirsdag, med FNs generalsekretær Ban Ki-moon som æresgjest i salen.

India, som er verdens tredje største utslippsnasjon, ratifiserte også avtalen denne uka, noe USA og Kina gjorde i forrige måned.

– Det kom overraskende. India har ikke gitt noen beskjed om at de ville ratifisere avtalen i år, og har ikke stått i fremste rekke når det gjelder økte klimaforpliktelser. Så dette er veldig positivt, mener Helgesen.

Når det gjelder norske utslippskutt, vil statsbudsjettet for neste år, som legges fram torsdag, ta Norge i en grønnere retning, slår klima- og miljøministeren fast.

– Det er ingen tvil om det. Regjeringen er preget av en stor erkjennelse av at utslippene må ned, sier han.

Publisert
  1. Klima
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Bergen trenger et klimabudsjett

  2. Grønne tak skal skjerpe Bergens klimaprofil

BT anbefaler

Hvis Jofrid ringer, kan du bli bedt om Vipps-logg og bankutskrift

Slik jobber smittesporerne.

LES SAKEN