De fire partilederne var tirsdag kveld i et krisemøte med statsminister Stefan Löfven om statsbudsjettet etter at Sverigedemokraterna kunngjorde at de ville stemme for det borgerlige budsjettforslaget.

Avviser budsjettforlik

Da de borgerlige partilederne kom ut fra krisemøtet, gjorde de det klart at de står fast på at de vil stemme på sitt eget forslag.

Et aktuelt alternativ har vært å sende statsbudsjettet tilbake til finanskomiteen for å gi rom for nye forhandlinger om et budsjettforlik, men dette grepet avvises blankt av de borgerlige partiene.

Nye forhandlinger ville ikke forandret noe som helst, fastholder Kristdemokraternas partileder Göran Hägglund.

– Vi vil stå opp for vårt eget budsjettforslag uansett om det sendes tilbake eller ikke, sa han etter krisemøtet tirsdag kveld.

Kan bli nyvalg

Jan Björklund, partileder i Folkpartiet, sier det nå er opp til statsministeren å trekke konsekvensene av situasjonen.

– Vi kan ikke utelukke at Sverige går mot et nyvalg, men vi er ikke der ennå, sier han.

Ifølge Björklund er det fortsatt flere alternativer som ligger åpne for Löfven.

Men det er alliansens budsjett som nå ligger an til å få flertall, og Löfven har gjort det helt klart at han vil gå av dersom dette budsjettet blir vedtatt.

Et forsøk på å få i stand et budsjettforlik med de borgerlige partiene i Alliansen lyktes ikke, og regjeringen får dermed ikke flertall for budsjettforslaget i Riksdagen.

Statsministeren understreket sent tirsdag kveld at det er opp til regjeringen selv å avgjøre om det blir skrevet ut nyvalg.

— Dette avgjør vi etter finansdebatten i morgen, sa Löfven.

— Det er vi som sitter ved bordenden og som bestemmer dette, og et av alternativene er å utskrive nyvalg, sa han.